Kungliga biblioteket. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Antika KB-böcker återlämnades vid ceremoni

2:01 min

Bibliotekarien på Kungliga Biblioteket i Stockholm som stal ovärderliga böcker och sålde på den internationella marknaden tog sitt när hans bedrägerier uppdagades. Totalt stals 62 böcker, varav hittills bara en återbördats. Men igår, vid en högtidlig ceremoni på åklagarämbetet i New York, återlämnade ytterligare två böcker.

– I dag återlämnar vi två antika böcker till Kungliga biblioteket.

Det är Pret Bahharara, chefsåklagare för södra New York, som inleder den lilla ceremonin.

På ett bord, försiktigt hanterade med handskar och vilande på tyg, ligger de två ovärderliga böckerna: Lousi Hennepins Beskrivning av Louisiana från 1683 och Henry Lewis illustrerade bok om Mississsippi från 1850-talet.

Han säger att böckerna aldrig hade blivit funna utan FBI:s enträgna arbete och de hade aldrig kunnat lämnas tillbaka om det inte vore för Stephan Loewenteil, den handlare med antika böcker, bosatt i Maryland, som 1998 i god tro köpte båda böckerna på en auktion.

Han sålde dem sedan vidare och fick först efter det - när FBI kontaktade honom - reda på böckernas bakgrund.

Han lyckades då köpa tillbaka dem från den person han sålt dem till, för ca 800 000 kronor, för att sedan kunna skänka dem åter till Kungliga biblioteket.

Lowenteil förtjänar en medalj säger Preet Bharara i sitt tal, utan att veta att Sveriges riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg när hon sedan talar, faktiskt ska komma att överräcka en medalj till Loewenteil, med en inskription på latin, som hyllar den civila generositet vilken vårdar ett kulturarv.

Och det är en mycket lycklig dag för Gunilla Herdenberg, det bekräftar hon, efter ceremonin.

– Jag känner mig så uppspelt så jag får nog försöka lägga lite band på mig, så jag inte verkar oprofessionell, men det är faktiskt fantastiskt roligt. Vilket stort arbete man har gjort i USA för detta. Det är ju imponerande vilket ansvar man tar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista