Utgör knappt 10 procent av Egyptens befolkning. Foto: Ben Curtis/Scanpix.

Attackerna mot kopterna allt intensivare

1:51 min

Egyptens kopter har sedan Mohammed Mursi blev avsatt för några veckor sedan attackerats allt intensivare. Samma dag som Mursi fick gå attackerads kristna bland annat i Dilga.

 Vår utsände i Kairo Jesper Lindau har talat per telefon med Ärkebiskop Ayoub Youssif som är präst i Dilga.

– En stor grupp män attackerade husen, bara de där kopter bor, de plundrade och satte eld på dem. Några timmar innan hade de brutit sig in i kyrkan, förstört och bränt även den. De poliser som fanns vid kyrkan gick därifrån, säger Ayoub Youssif.

Hela tiden försökte han ringa polis och militär för att få hjälp, de kom inte förrän långt efter.

Det är efter Mursis fall som situationen blivit allt värre, det är som en hämnd för att kopterna deltog i avsättandet av Mursi, det säger Amr Abdullah Rahman på Egyptian Initiative for Personal Rights som bevakar och driver fall där kopter drabbas.

På en vecka efter avsättandet av Mursi dödades 5 kopter, flera kyrkor plundrades och mängder av koptiska hem brändes.

Enligt en rapport som Egyptian Initiative for Personal Rights gjort attackerades kopterna i Naga Hassan utanför Luxor bara dagar efter det att Mursi avsattes. Det höll på en hel dag.

En av de som dog försökte gömma sig i en stor säck när de kom för att bränna hans hus, men de hittade honom och slog ihjäl honom med olika metallföremål.

Kopterna är Egyptens kristna, knappt 10 procent av befolkningen, lika många som bor i Sverige och kopterna har funnits här i knappt 2000 år.

De har utsatts för många våldsdåd. Även under Mohammed Mursis styre blev det värre för kopterna men nu accelererar våldet enligt Amr Abdullah Rahman, som anser att något måste göras annars förlorar Egypten kontrollen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista