Jobb och bra utbildning var i fokus. Foto: Charlie Riedel/Scanpix.

Riktade ekonomital mot strävsam medelklass

Bjöd också in republikanerna till samarbete
1:28 min

Fem år efter att president Obama höll ett beryktat tal i Galesburg, Illinois, då som nyvald senator, så valde han nu att börja sin miniturne i mellanvästern, med att tala just där igen. Och det handlar om ekonomi, om ett försök att åter få fokus på ekonomiska frågor i politiken, i en tid när förtroendet för den politiska makten i Washington är historiskt lågt.

Jobb, bra utbildning, rätten till ett eget hem, pension och - sjukvård - så sammanfattade president Obama sina viktigaste punkter, i ett tal som tydligt och strategiskt riktade sig till den strävsamma medelklassen.

Fem punkter som Obama menar är förutsättningen för att kunna förverkliga den amerikanska drömmen. Ojämlikhet är inte bara materiell sade han, utan även en fråga om olika möjligheter.

Han poängterade att ekonomin går framåt. Men det räcker inte, sade han - medelamerikanen har en lägre reallön nu än 1999, medan de rikaste blivit mångdubbelt rikare.

Och Obama ser sin plan för att komma till rätta med detta som långsiktig. Den ska förverkligas genom att satsa på infrastruktur och kraftverk, förmånliga ränteomläggningar ska sanktioneras av regeringen för att hjälpa den enskilde och kostnaderna för högre utbildning ska ses över.

Men han bjöd också in republikanerna till samarbete och sade att han vet att det finns många som vill samarbeta, över partigränsen.

I kommentarerna efter talet menade dock många att han inte har kongressen med sig och att hans tal var mer ideologi än realpolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".