Börsbolagen vadar i pengar

"De klockrena förvärven finns inte där ute"
1:31 min

De stora börsbolagen sitter på stora mängder pengar men tvekar att använda dem. Det finns stora resurser till ännu ogjorda investeringar och aktieutdelningar.

200 miljarder finns det i kassorna. Sedelhögarna bara växer överallt utan att du vet riktigt vad du ska ha alla pengar till - det är börsbolagens situation just nu.

– Mellan 150 och 200 miljarder. Balansräkningarna är väldigt överkapitaliserade i det här läget, säger Jerker Söderström är aktiestrateg Swedbank.

Deras kvartalsrapporter har ramlat in i en strid ström senaste veckan och nu är bilden klar. Det går bra. Storbankerna tjänar till exempel en kvarts miljard, om dagen.

Under krisen har bolagen gnetat och sparat och kapat kostnader. Men inte ökat i volym. Alltså har de inte behövt investera i produktionen och nyanställa.

Man skulle kunna tro att bolagen i den här situationen vill växa genom att köpa upp andra. Men det händer inte heller, säger Jerker Söderström.

– Det här riktigt klockrena förvärven finns egentligen inte där ute.

Alltså, nu måste snart aktieutdelningarna öka.

– Det blir svårt att förklara varför man ska så ineffektiva balansräkningar. När det inte finns förvärvskandidater finns det egentligen inget annat alternativ.

Många chefer är helt enkelt brända av finanskrisen, säger Richard Wahlund, som är professor i företagsekonomi och expert på ekonomisk psykologi.

– Absolut, det är ju individer som sitter i styrelser och ledningar de agerar i stor utsträckning som vilken människa som helst.

Pengarna finns men inte framtidstron. För eller senare vänder det förstås. Men inte än.

– Näringslivet går inte före, de väntar på den här knuffen i ryggen. Den brukar komma från offentlig sektor, men i och med att de också är bakbundna, så sitter egentligen både hushåll och näringsliv och väntar, och det är den "hanka sig fram"-situation som vi har befunnit oss i, i tre, nästan fyra år, säger Jerker Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".