Bo Xilai. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.

Kina: Ex-politikern Bo Xilai åtalad för korruption

1:42 min

I Kina har den före detta toppolitikern Bo Xilai åtalats för korruption och maktmissbruk. Rättegången tros starta nästa månad. Bo var partichef i storstaden Chongqing när den största politiska skandalen i Kina på flera decennier uppdagades förra året.

Sex, våld och pengar. Historien kring Bo Xilais misstänkta maktmissbruk innehåller det mesta som behövs för en spännande film. Nu åtalas han för brott som tros ha begåtts under mer än ett decennium.

Enligt en källa till Hongkongtidningen South China Morning Post kommer rättegången troligen att börja om några veckor.

En annan källa nära domstolen säger att flera domare varit försvunna den senaste tiden. Det skulle kunna tyda på att de förberett rättegången tillsammans med Bo Xilai och partifunktionärer som inte vill ha några ytterligare överraskningar, menar vissa bedömare.

64-årige Bo var vid avslöjandet förra året en av Kinas mest framstående politiker som spåddes kunna ta sig hela vägen till politbyråns ständiga utskott, där Kinas mäktigaste personer sitter.

När brotten uppdagades var Bo partichef i 30-miljonersstaden Chongqing och dessförinnan var han minister i regeringen.

Men i september i fjol sparkades Bo ut ur partiet.

I anklagelserna mot honom ingår bland annat sexaffärer med flera kvinnor, vilket är olagligt för partitjänstemän eftersom det ökar risken för att bli utsatt för bedrägerier.

Han misstänks också ha utnyttjat sin höga ställning till att hjälpa sin fru att skyla över mordet på en brittisk affärsman. Det var mordet som blev Bo´s fall.

Han ska dessutom ha förskingrat värden för mer än 20 miljoner kronor.

Att Bo Xilai nu åtalas får stor uppmärksamhet även i statliga kinesiska medier. Kommunistpartiet vill visa att den ser allvarligt på korruption även bland partitopparna.

Spekulationerna om att partiet skulle försöka sopa skandalen under mattan har inte stämt. Kanske hade det också varit omöjligt med tanke på alla uppseendeväckande detaljer den innehåller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista