"Enastående styrka hos tsunamioffer"

Den indonesiska stad som drabbades värst av tsunamin var Calang på Sumatras västkust nästan rakt in från jordbävningens epicentrum.  Inte ens tio procent av befolkningen överlevde, rapporterar SR:s utsände Bengt Therner.

Då den gamla holländska kolonialstaden låg på en utskjutande halvö svepte vågen in över den från två håll och sopade bort allt.

Bengt Therner beskriver Calang som en totalt utplånad stad. Av den glimrande vackra staden återstår bara lersörja. 8 643 av stadens 9 300 invånare dog i tsunamin.

Lärarinnan förlorade allt
Under en tältduk hittar Bengt Therner en sjungande skolklass. Det är barn som förlorat en eller flera eller i vissa fall alla anhöriga. Sången leds av en av deras gamla lärarinnor, Dina, som själv förlorat allt i katastrofen. Hennes hem är borta liksom sönerna som var sju, sex och fyra år gamla.

Hon säger att det är hennes plikt som lärare att nu hjälpa de barn som har överlevt.

– Jag har mitt trauma, men det är min plikt att hjälpa dem ur deras, säger hon.

Enastående styrka
Bengt Therner berättar om den enastående styrka han har mött på så många platser hos så många människor runt om i Aceh att trots sina egna krossade liv och hjärtan hjälpa andra.

Dina fick behålla sin man men han har gått in i tystnaden och på natten är hon ensam med sina tankar och sin saknad. Men på dagen gör hon allt för de barn som skonades.

Men alla barn går inte att hjälpa. En av dem är Juliatti som dagarna i ända sitter i ett tält och spelar på sitt munspel, slutar Bengt Therner sin rapport från Calang i Aceh.