Jämställdhets- och biträdande utbildningsminister Maria Arnholm. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Beslut: Förebyggande insatser mot näthat

1:49 min

Myndigheten Ungdomsstyrelsen ska försöka stoppa kränkningar och trakasserier på nätet. Det ska ske genom förebyggande insatser och hjälp till ungdomar som blir utsatta, har regeringen beslutat i dag.

– När man hotar, hatar och kränker, vare sig det är på nätet eller på annat sätt, då skadar man tilliten till samhället, men man skadar också demokratin. Det är mycket som borde sägas, debatter som borde tas som inte blir tagna, när människor blir rädda, säger Maria Arnholm,säger jämställdhetsminister Maria Arnholm.

Bara den senaste tiden finns massor av exempel på näthatare som på olika sätt kränkt andra på Internet. Spelarna i det svenska damlandslaget är några som har blivit svårt utsatta.

I Instagrammålet i Göteborg dömdes en person för kränkningar som orsakade upplopp.

Regeringens uppdrag handlar om att Ungdomsstyrelsen dels ska genomföra insatser för att förebygga kränkningar, trakasserier och hot, ur ett jämställdhetsperspektiv.

Myndigheten ska också sprida information om lagstiftningen som finns.

Och dessutom analysera och hitta vad som fungerar när det gäller att stävja kränkningar och vad man inte vet, där forskning kanske behövs.

Regeringen har i dag beslutat avsätta 4 miljoner kronor till projektet som ska pågå i två år.

Men frågan är, vet Ungdomsstyrelsen vad som är lämpligt och vad som får skrivas på nätet?

– Ungdomsstyrelsen ska samråda med Rikspolisstyrelsen och Statens Medieråd och med andra som har expertis och det är ju så vi måste jobba tillsammans och de kommer att hjälpa varandra, säger Maria Arnholm.

Vad hoppas ni med det här?

– Jag hoppas att redan i februari 2014 , när jag ska få en delrapport, att de ska få berätta vad de har sett och att de ska kunna visa på resultat att de tar fram material som både ungdomar, lärare och föräldrar använder, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista