Tre dagars landssorg i Spanien efter tågolyckan

1:35 min

Spanien har utlyst tre dagars landssorg efter den svåra tågolyckan i går kväll i Santiago de Compostela. 78 personer är döda och över 130 personer skadades. Spaniens kung Juan Carlos ställer in sitt program i dag, och den spanske premiärministern kom nyss till olycksplatsen.

I dag besöker Spaniens premiärminister Mariano Rajoy olycksplatsen i Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Själv kommer han ursprungligen därifrån.

Räddningsarbetet efter olyckan pågår fortfarande. Alla vagnar som spårat ur har inte flyttats än och det finns farhågor om att fler döda kan finnas kvar i tågvraket.

Ett 20-tal av dem som vårdas på sjukhus sägs vara allvarligt skadade. Flera personer som vårdas har ännu inte kunnat identifierats. På sjukhusen i Santiago de Compostela köar människor som vill lämna blod.

Det var ett av det statliga spanska tågbolaget Renfe:s snabbtåg från Madrid, som spårade ur vid 20.40-tiden i går kväll, i en kurva några kilometer innan Santiago. Vagnar kastades omkring och krossades, några av dem började brinna.

Nu inleds undersökningar kring olycksorsaken. Myndigheterna vill inte kommentera förrän tågets svarta lådor har undersökts, men avvisar teorier om sabotage mot tåget.

Båda tågförarna överlevde kraschen, och enligt tidningen El Pais sa en av dem att tåget höll 190 km i timmen, där hastighetsgränsen är 80 km/tim.

Olyckan skedde precis inför årets stora högtid, till minnet av stadens skyddshelgonet Jakob. Santiago de Compostela är sedan medeltiden en vallfartsort och många turister samlas där. Men efter Spaniens värsta tågkatastrof på 40 år inställdes alla festligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista