Tony Appelton lämnar beskedet om den nyfödda prinsen. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.

Det "kungliga" utropet som lurade världsmedia

När beskedet om den nyfödda prinsen i London kablades ut till samväldets alla hörn, blev det inte med det brittiska hovets egna ord. En tillrest stadsutropare tog sig friheten att ge världen glädjebeskedet.

Med ringande klocka och lång skriftrulle i hand ropade Tony Appleton ut att hertigen och hertiginnans förstfödda var kommen, och tv-kameror förde budskapet ut i världen.

Men han var inte, så som många antog, stadsutropare för London. Och han hade inte heller hovets välsignelse till att ge beskedet.

I själva verket kom han från grannstaden Romford, där han är stadens stadsutropare. Efter tips av en journalist begav han sig ut för att ge beskedet.

I CNN beskrevs han som en kunglig utropare, medan Fox News beskrev det hela som ett officiellt besked med styrka i rösten och "fulla regalier".

Även Ekots lyssnare fick höra delar av Appletons utrop.

Efter att det framkommit att Appleton inte var utsänd från hovet har bland annat MSNBC skämtat om tilltaget och brittiska tidningar har uppmärksammat hur världsmedia lurades.

Men förutom att betraktas som ett lustigt tilltag, och en något pinsam tabbe av nyhetsmedierna, har händelsen väckt frågor om säkerheten.

Daily Mail skriver att säkerhetsvakterna inte brydde sig om att kontrollera Appleton, utan antog att han kom från hovet.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista