Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Hur snabbt tågen får köra avgörs av rälsens kvalitet. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Transportstyrelsen: Säkert att åka tåg i Sverige

"Incidentrapporteringen har ökat"
2:04 min

Allt högre hastigheter, pressade tidtabeller och sliten järnvägsräls. Hur farligt är det egentligen att åka tåg i Sverige?

­– Incidentrapporteringen har ju ökat och det pågår ett arbete som undersöker det. Men vi kan inte påvisa någonting i dag att antalet olyckor har ökat något nämnvärt på det viset, säger Håkan Nordqvist som jobbar på Transportstyrelsens järnvägsenhet.

Är det säkert att åka tåg i Sverige?

– Min uppfattning är ja. Jag åker tåg själv dagligen, säger han.

Transportstyrelsen sätter upp regler och beviljar tillstånd till trafik som bedöms som säker – på vägar järnvägsräls, till sjöss och i luften. Man har också ett tillsynsansvar för att reglerna efterlevs.

Hur snabbt tågen får köra avgörs av rälsens kvalitet och dessutom finns det bromssystem som hindrar tåg från att köra snabbare än tillåtet. Därför tycker Håkan Nordqvist att det finns garantier för att snabbtåg inte medför någon ökad olycksrisk.

I P1-morgon tidigare i dag uttryckte forskaren Rebecca Forsberg vid Umeå universitet oro för att en olycka liknande den i Spanien skulle kunna inträffa även här. Förra året var det 30 tillbud som hade kunnat få en olycklig utgång, sa hon.

Håkan Nordqvist på Transportstyrelsen vill inte gå i svaromål om det påståendet:

– Jag har inte tagit del av hennes rapport, inte haft tillgång till den, så jag kan inte kommentera det, säger han. 

En slutsats av olyckan i Spanien tycks vara att bagage och inredning inne i tåget bidrog till att förvärra situationen för passagerarna. Det är ett område som är oreglerat i dag, säger Håkan Nordqvist:

– Det pågår ju diskussioner på EU-nivå om sådana här saker, om lastning inne på persontåg. Men generellt sett är det så att du som resenär inte får ta med dig mer bagage än du själv kan hantera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".