1 av 3
Jan Gustafsson från Luleå med sin hund under en promenad i Luleå. Foto: Lisa Linder Lindberg, Sveriges Radio
2 av 3
Lovisa Ellert med sin hund Lexi. Lovisa tror på träning framför piller. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio
3 av 3
Chefsvetrinären Maria Karlsson vid djursjukhuset i Gammelstad utanför Luleå säger att tabletter är sista utvägen. Foto: Lisa Linder Lindberg

Allt fler husdjur får antidepressiv medicin

"Handlar ofta om djur med stressymptom"
2:00 min

Allt fler av våra husdjur äter antidepressiva piller. De senaste fyra åren har försäljningen av antidepressiva läkemedel på veterinära recept ökat med 35 procent i Sverige, enligt statiskt från Apotekens service. Åtta av tio behandlade djur är hundar.

Jan Gustafsson är ute och rastar sin hund i Luleå. Han har inte gett sin hund några antidepressiva tabletter, utan försöker hela tiden aktivera hunden. Då mår han som bäst tror Jan Gustafsson.

– Vi är medvetna om att han sörjer om vi inte är med. Så vi ser till att han är på någon hundgård eller hos bekanta då, så det går bra, säger han.

Under förra året såldes antidepressiva läkemedel till husdjur för nästan 455 000 kronor, vilket är en ökning med 35 procent jämfört med för fyra år sedan.

Tabletterna används oftast för att bota rädslor och oro hos djur. Men att fler husdjur äter antidepressiva piller behöver inte bero på att hundar och katter mår sämre och är deprimerade.

– Vi har inga indikationer på att husdjuren skulle må sämre. Det här är djur med en engagerade ägare som kanske har olika stressymptom. Då kan en sådan här behandling behövas i kombination med terapi för att komma till rätta med beteendestörningarna, säger Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket.

På ett djursjukhus i Gammelstad utanför Luleå jobbar veterinären Maria Karlsson. Hon säger att antidepressiv medicin ses som en sista utväg om inte terapi och träning hjälper.

– Det finns många andra bitar som man kan fundera över. Att till exempel omplacera hunden om den inte trivs i en lägenhet. Oftast kanske det handlar om hundar som är mentalt svaga, att man inte passar ihop med sin hund eller att man inte aktiverar hunden tillräckligt, säger Maria Karlsson.

På en filt i solen vid havet i Luleå sitter matten Lovisa Ellert med hunden Lexi. Lexi har inte heller ätit antidepressiva piller.

– Jag tycker inte de ska behöva äta några piller. Jag tycker det är ett beteende som de får träna bort. Det är att ta en genväg att ge hunden ett piller, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".