1 av 2
Foto: Miguel Riopa/Cesar Manso/Lavandeira Jr/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka för att se videon av tågkraschen.

Orsak till tågolyckan fortfarande oklar

Polisutredning mot en lokförare har inletts
1:50 min

Dödstalet efter tågolyckan i norra Spanien har nu stigit till 80 döda. Inga svenskar ska finnas bland de dödade eller skadade, uppger UD. I dag besökte Spaniens premiärminister Mariano Rajoy olycksplatsen och utlyste tre dagars landssorg. En polisutredning har inletts för att ta reda på orsakerna bakom olyckan.

Den ryckiga kamerainspelningen sveper över ihopknycklade vrakdelar och det ryker från flera håll.

Isidoro Castaño var mitt i en fest med några grannar på onsdagskvällen när han hörde en explosion och såg ett moln av rök. Med sin mobilkamera fångar han de första minuterna efter olyckan och upprepar hela tiden orden: ”Det är förfärligt, herregud!”

I tidningen El País beskriver han hur han hörde folk som skrek om hjälp att komma ut från de rykande tågdelarna. Sedan kommer ambulanserna och brandmännen.

Under eftermiddagen har räddningstjänsten slutat att leta efter överlevande och nu försöker man ta reda på vad som kan har hänt.

Enligt nyhetsbyrån EFE säger poliskällor att tåget har färdats i minst 150 kilometer i timmen när olyckan inträffade på sträckan som uppges ha en hastighetsbegränsning på 80 km/tim. Vissa vittnen uppger att det kan ha gått i 190.

Sträckan var relativt nybyggd. Längs rälsen fanns också flera olika säkerhetssystem som ska bromsa tåg som överskrider hastighetsbegränsningarna.

Men enligt den europeiska järnvägsbyrån European Rail Agency saknades dem i just det område där olyckan inträffade. Däremot ska det ha funnits traditionella signalsystem, som även de ska bromsa tåg som kör för snabbt. Varför olyckan ändå inträffade är fortfarande oklart.

En polisutredning har inletts av en domare och tågets svarta låda har hittats. Domaren har också begärt in alla videofilmer och ljudupptagningar som finns från händelsen. En av de två lokförarna som körde tåget står som anklagad och enligt tidningen El País ska han ha genomgått ett alkotest som har visat negativt.

En utsänd från UD har fått beskedet att inga svenskar finns bland de omkomna eller skadade efter tågolyckan. Den utsände, en konsul från La Coruña, har varit på olycksplatsen och följt arbetet med identifieringen av offren.

Enligt Linn Duvhammar på UD:s presstjänst fick konsuln beskedet från ett informationscenter i Santiago de Compostela.

– Vi ska också få en officiell bekräftelse från de lokala myndigheterna. Den kommer under morgondagen, säger hon till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".