Mari Ann Andersson, veterinär på Länsstyrelsen i Stockholm, visar de instrument som används vid djurinspektioner. Foto: Natalie Roos/Sveriges Radio.

Fler förbjuds att ha husdjur

1:57 min

Fler och fler människor förbjuds att ha djur efter misskötsel, visar nya siffror. Under första halvåret i år har 125 djurförbud utfärdats. Jordbruksverket tror att ökningen beror på bättre kontroller.

Mari-Ann Andersson, veterinär på länsstyrelsen i Stockholm, har stött på flera allvarligt vanvårdade djur i år.

– Det har varit flera fall, men ett av de allvarligaste har nog varit en hund som kom till veterinären. Den hade obehandlad öroninflammation så att svart sekret hade runnit ner till halsen. Den hade kraftiga tovor blandat med avföring och kraftiga tandsten, säger Mari-Ann Andersson.

– Sedan har det varit ärenden som lett till djurförbud som har handlat om magra djur, och djur som haft så långa klor att de växt in i trampdynorna, fortsätter hon.

Ett djurförbud innebär att man inte får äga eller vårda ett djur, och kan utfärdas till personer som dömts för djurplågeri eller är uppenbart olämpliga att ta hand om djur.

Under första halvåret i år har 125 djurförbud utfärdats, visar nya siffror från Jordbruksverket.

Det har varit en svag årlig ökning sedan 2009, då det utfärdades totalt 181 förbud under hela året.

Helena Kättström som är djurskyddschef på Jordbruksverket, tror att ökningen beror på bättre kontroller.

– Länsstyrelsen har arbetat mycket med att effektivisera sina kontroller och att riskbasera dem, så att man gör kontroller där man bedömer att det finns störst risk att djur inte har det bra, säger hon.

Under förra året gjordes över 14 000 djurskyddskontroller. I de fall som leder till djurförbud handlar det oftast om sällskapsdjur så som hundar och katter, men också om lantbrukare som har många djur.

Yttre faktorer som missbruk, psykisk sjukdom eller dödsfall spelar ofta in, säger  Mari-Ann Andersson på Länsstyrelsen i Stockholm.

– Det är en väldigt viktig fråga, för när en djurägare har gått så långt att man får djurförbud, då innebär det att de djuren har farit väldigt illa. Då är det viktigt att se till att djuren mår bra och att djurskyddslagen följs.

Antal nya registrerade djurförbud

  • 2009: 181
  • 2010: 186
  • 2011: 220
  • 2012: 223
  • 2013: 125 (första halvåret)

Källa: Jordbruksverket.
Innan 2009 var kommunerna ansvariga för djuförbuden och siffrorna är därför inte jämförbara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista