1 av 3
Många människor följde ambulansen med den mördade tunisiske politikern Mohammad al-Brahmi. Foto: Fehti Belaid/Scanpix.
2 av 3
Människor protesterar i Tunis efter mordet på politikern Mohammad al-Brahmi. Foto: Hassene Dridi/Scanpix.
3 av 3
Tunisisk polis undersöker bilen där oppositionspolitikern Mohammed Brahmi skjöts ihjäl på torsdagen. Foto: Amine Landoulsi/Scanpix

Oroligt efter nytt politikermord i Tunisien

I Tunisien pågår nu stora och delvis våldsamma demonstrationer i protest mot mordet på en känd oppositionspolitiker, och det finns risk för att Tunisien kommer att hamna i en djup politisk kris.

Muhammad al-Brahmi hade precis gått utanför sitt hem, som ligger på en gata med stora villor och vita murar, för att svara i telefon när han sköts till döds.

Hans fru hörde intensiv skottlossning, sprang ut, hittade sin man på marken och såg två män försvinna på en motorcykel.

Mordet har skapat stor ilska i Tunisien och tusentals har tagit sig ut på gatorna för att protestera. Demonstranter i huvudstaden Tunis kallade till motstånd utan kompromisser på Avenue Habib Bourguiba.

Under kvällen uppges i tunisisk media att demonstranter ockuperat området framför huset där den församling sitter som skriver Tunisiens nya konstitution.

I Tunisiens näst största stad kommer uppgifter om att polis har använt tårgas för att skingra folk som tagit sig in lokala regeringskontor, och nära Sidi Bouzid i centrala Tunisien har demonstranter satt eld på två partikontor som tillhör regeringsparti Ennahda.

Det är det andra mordet i år på en känd oppositionell. I februari i mördades Chokri Belaid på samma sätt. Efter det utbröt våldsamma protester över hela Tunisien och regeringen tvingades avgå.

Muhammad al-Brahmi har varit en av ledarna för samma koalition som Chokri Belaid, Folkfronten, som är starkt kritiska till islamism i politiken.

Regeringspartiet i Tunisien, Ennahda, som är ett moderat islamistiskt parti, har starkt fördömt mordet och landets president Moncef Marzouki har i ett tv-tal anklagat konservativa krafter i landet för att försöka sabotera demokratin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".