Kronofogden hade sålt mannens villa för att driva in skulden.Det var fel, enligt Europadomstolen. (Mannen i bilden har ingenting med det aktuella fallet att göra.) Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Sverige fällt i Europadomstolen

"Klar markering att det är en mycket grov kränkning"
1:42 min

Sverige ska betala motsvarande 800 000 kronor i skadestånd för att ha kränkt en svensk medborgares rätt till privatlivet, meddelade Europadomstolen i dag. Mannen, som det handlar om, fick sin bostad såld av Kronofogden på grund av en skatteskuld – trots att Skatteverket hade beviljat anstånd med att betala skulden.

– Domen uttrycker kritik mot systemet att utan hänsyn till den enskildes rättigheter driva in skatter, trots att de inte ska betalas, säger advokat Jan Thörnhammar som har företrätt den nu avlidne mannen.

Mannen hade en skatteskuld på ett par hundra tusen kronor. Han menade själv att han kommit efter med betalningarna på grund av depression.

Skatteverket gav honom tillstånd att betala skulden senare. Men trots det sålde Kronofogden hans villa för att driva in skulden. Det var fel, menar Europadomstolen.

– Så länge man har en fråga hängande i domstolen om huruvida man får anstånd eller inte får verkställighet inte ske, säger Jan Thörnhammar.

Europadomstolen fäller Sverige enhälligt för att ha brutit mot artikel åtta i Europakonventionen som säger att varje person har rätt till respekt för sitt privat- och familjeliv och sitt hem. Sverige har också brutit mot principen om att varje person har rätt till sin egendom, menar Europadomstolen.

Staten döms att betala skadestånd på drygt 88 000 euro, ungefär 800 000 kronor.

Mannen tilldöms bland annat maxbeloppet för det som heter ideellt skadestånd, vilket är en indikation på hur grov kränkning domstolen tycker att han utsatts för, menar advokat Jan Thörnhammar:

– Den bedöms som väldigt allvarlig. Han får maxbeloppet för att de grundläggande mänskliga rättigheterna inte har upprätthållits. Det är en klar markering om att det är en mycket grov kränkning, säger Jan Thörnhammar.

Mikael Lundholm är statssekreterare för skatter på finansdepartementet. Han säger att regeringen ser allvarligt på den här domen, men att det är för tidigt att tala om vilka konsekvenser domen skulle kunna få:

– Huruvida vi behöver göra förändringar eller inte är det för tidigt att uttala sig om. Men det är självklart att vi måste ha ett rättssäkert förfarande när det gäller skatter och det måste kombineras med effektivitet. Det finns just nu flera utredningar som tittar på det här med rättssäkerheten. Det är inte uteslutet att vi behöver göra ytterligare saker, säger Mikael Lundholm.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".