Lagen om psykiatrisk tvångsvård säger att polisen ska bistå med handräckning om en läkare med rätt befogenhet begär det. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Samarbetssvårigheter mellan polis och psykiatri

"Man beställer oss som en körcentral"
2:38 min

Samarbetet mellan polisen och vården när det gäller handräckning har länge kantats av problem. Psykiatrin kan, om det finns behov, begära handräckning av polisen för bland annat transporter av patienter. Men flera poliser anser att deras tjänster har missbrukats under många års tid.

Det har hänt att polisen nekat att bistå med till exempel polisbil. Christer Andersson, allmänläkare i Bergsjön i Göteborg, hamnade i en sådan situation när han tillsammans med en socialsekreterare och två poliser befann sig hos en man som han bedömde som psykotisk:

– Han uppfyllde kraven för tvångsvård. Han hade en allvarlig psykisk störning, han kunde inte ta hand om sig själv och dessutom kunde han vara en fara för sig själv eller andra. I det läget sa poliserna på plats "ja, då är vi färdiga, nu får du ringa ambulansen", berättar Christer Andersson.

Ambulansen ville inte heller köra patienten, eftersom det inte fanns behov av en liggande transport. Poliserna på plats ville hjälpa till, men hänvisade till en ny policy som sa att sjuka patienter ska transporteras av sjukvården. Till slut kom de fram till en kompromiss, berättar Christer Andersson:

– Vi körde patienten i min privata bil, med socialsekreteraren och jag själv i framsätet. Patienten satt i baksätet, med barnspärren på i bakdörrarna. Polisen körde efter som en slags eskort till den psykiatriska kliniken, säger Christer Andersson.

Lagen om psykiatrisk tvångsvård säger att polisen ska bistå med handräckning om en läkare med rätt befogenhet begär det. Polisen kan bara pröva om de formella kraven är uppfyllda, till exempel att begäran har inkommit på korrekt sätt. De får inte göra en egen behovsbedömning.

Erik Nord, operativ chef för polisen i Västra Götaland, kan inte kommentera fallet i Göteborg eftersom han inte känner till detaljerna. Men det som han och flera andra poliser, som Ekot talat med, framhåller, är att polisen i många år pekat på att deras resurser missbrukas:

– Emellanåt upplever vi det som att man beställer oss som en körcentral. Vänjer man dem vi samarbetar med vid att det bara är att ringa polisen, så kör vi, så kan systemet vrida sig från vad som från början var avsikten, säger Erik Nord.

Varje år genomför polisen cirka 23 000 handräckningar. I många fall har sjukhus eller sociala myndigheter begärt handräckning då de själva inte har resurser för transporter. Det är egentligen inget tillåtet skäl för att begära handräckning, men eftersom polisen inte får behovsbedöma, har de fått åka ändå.

Så sent som i juli kom Rikspolisstyrelsen med en tillsynsrapport där det upprepas att polisen inte har möjlighet att pröva begäran om handräckning på annat än formella grunder.

Erik Nord säger att polisen ska biträda med handräckning om så begärs, men att man själv måste få bedöma på vilket sätt handräckningen ska ske, och att man bör ha en dialog med myndigheten som begär den. Han är inte nöjd med rapporten från Rikspolisstyrelsen:

– Den går inte hand i hand med andra skrivelser som Rikspolisstyrelsen har givit ut. Skulle vi acceptera inspektionsrapporten rakt av, såsom den är skriven, skulle vi hamna i situationen att det är någon annan som bedömer om det ska vara polishandräckning eller ej, och i vilken form. Det ställer vi oss väldigt frågande inför, säger Erik Nord.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".