Tre mediebolag stängs tillfälligt av Hamas

Det palestinska politiska partiet Hamas som har makten i Gazaremsan har stängt ned tre mediebolag, inklusive den saudiska tv-kanalen al-Arabiyya och den palestinska nyhetsbyrån Maan.

Anställda vid al-Arabiyya och Maan berättar att säkerhetsstyrkor kom med ett beslut från åklagarmyndigheten och krävde att de skulle klappa igen omedelbart. 

En talesperson för Hamas motiverar beslutet med att åklagaren har mottagit klagomål om att al-Arabiyya och Maan rapporterar falska nyheter, rena fabrikationer och lögner.  

De senaste dagarna har mediebolagen kritiserat Hamas spända relationer till Egyptens nya ledare. Hamas stammar från Muslimska brödraskapet och hade goda relationer med den avsatte Muhammad Mursi.

Sedan Egyptens tidigare president Muhammad Mursi avsattes har egyptisk militär gjort tillslag mot de tunnlar som används för att smuggla varor in och ut ur Gazaremsan. 

Enligt Hamas är åtgärden tillfällig.

REUTERS-TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".