Pheng Sarou är förstagångsväljare i det kambodjanska valet på söndag. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio.

Kambodjanska ungdomar ger ljudligt stöd

1:48 min

Om två dagar är det val i Kambodja. I huvudstaden Phnom Penh har många unga tagit sig ut på gatorna och gett oppositionen ett starkt och ljudligt stöd de senaste veckorna. De vill ha bort Hun Sen som blev premiärminister första gången 1985.

Pheng Sarou ska för första gången få rösta på söndag då det är val i landet. Hon tror att FN, USA och flera andra länder i världen håller koll på Kambodja och ser till att inget ont händer.

– Jag är inte rädd eftersom FN bryr sig om Kambodja, säger Pheng Sarou.

Ungdomarna i Phnom Penh har blivit en stark politisk kraft, starkare än självaste oppositionsledaren Sam Rainsy som är tillbaka på hemmaplan efter flera år i exil.

Mer än en tredjedel av befolkningen är född efter Röda Khmerernas blodiga tid vid makten. Det är något som gjort att de unga i landet saknar rädsla för regimen, tror chefen för landets 10 000 valobservatörer.  

– Deras politiska intresse har väckts på internet genom framför allt Facebook. Många äldre är traumatiserade och vågar inte kritisera makthavarna, men den här gången känner sig många ungdomar bekväma med det och har roligt, säger Koul Panha.

Förstagångsväljaren Pheng Sarou, som pluggar vid det kungliga universitetet i Phnom Penh, är en av de som haft kul den senaste veckan. Tillsammans med andra studenter åker hon runt med sin moped på stan på kvällarna och sjunger ramsor. Framför allt en där allsångsledarna frågar de andra om de vill ha förändring eller inte. 

– Förändring eller inte förändring ropar de, och då svarar vi förändring, säger Pheng Sarou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista