Många människor samlades i centrala Tunis efter beskedet om att oppositionspolitikern Muhammad al-Brahmi hade skjutits ihjäl. Foto: Hassene Dridi/Scanpix.

Generalstrejk i Tunisien efter politikermord

1:39 min

I Tunisien har landets största fackförbund utlyst generalstrejk i dag efter mordet på oppositionspolitikern Muhammad al-Brahmi. Han sköts till döds i går utanför sitt hem i huvudstaden Tunis. Mordet utlöste våldsamma protester i stora delar av landet.

Flera tusentals gav sig ut på gatorna i går på flera håll i Tunisien för att visa sin ilska över mordet på vänsterpolitikern al-Brahmi.

Våldsamma demonstrationer ägde rum inte bara i Tunis utan också i al-Brahmis hemstad Sidi Bouzid, staden där den så kallade arabiska våren startade med att en ung man tände eld på sig själv i protest mot den dåvarande presidenten Ben Alis diktatoriska styre.

Presidenten flydde landet i januari 2011 och sedan dess har utvecklingen i Tunisien varit lugnare än i de två andra arabvårländerna Egypten och Libyen.

Men bakom det relativa lugnet har hela tiden legat en konflikt mellan den nu styrande alliansen som leds av det moderata islamistpartiet Ennahda och en till stora delar sekulär opposition. I februari i år mördades oppositionspolitikern Chokri Belaïd och det utlöste protester som tvingade premiärministern att avgå.

Och Ennahda anklagas nu för att ligga bakom mordet på al-Brahmi, men partiet fördömer officiellt dådet.

Inom oppositionen tror många ändå att mordet har sitt ursprung bland islamister.

Ennhada har länge anklagats för att inte ta tillräckligt tydligt avstånd från landets mer hårdföra islamister inklusive Muslimska Brödraskapet som ingår i landets regering.

I dag väntas protesterna i Tunisien mot mordet på Mohammad al-Brahmi att fortsätta bland annat med en generalstrejk utlyst av det största fackförbundet. Alla flygningar till och från landet har ställts in i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista