1 av 2
Mannings supportrar. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio
2 av 2
Manning eskorteras ut ur rättssalen i Fort Meade, USA. Foto: Jose Luis Magana/Scanpix

Bradley Manning riskerar livstids fängelse

Anklagas för att ha hjälpt fienden
1:47 min

Rättegången mot den amerikanska soldaten Bradley Manning är på väg mot sitt slut. Manning är anklagad för att ha överlämnat mer än 700 000 dokument till organisationen Wikileaks och riskerar livstids fängelse.

Rättegången genomförs i en militärdomstol i Maryland och när åklagaren i går höll sin slutplädering fanns några av Bradley Mannnings supportrar där för att ge honom sitt stöd. En av dem håller ett plakat i sina händer med en text där det står att de tackar Bradley Manning.

– Han borde släppas och tackas istället för att fängslas, säger mannen med plakatet Natan Fuller.

Innan journalister och åhörare släpps in i rättsalen görs en grundlig visitering. Väl i rättssalen är all inspelning förbjuden. Till skillnad från orden som ropas utanför rättsalen är budskapet ett helt annat där inne.

I åklagarens mer än fyra timmar långa slutplädering beskrivs den 25-årige Bradley Manning, som står åtalad på ett 20-tal punkter, som en förslagen soldat som medvetet skadade sitt land, eftersom han ville göra sig ett namn.

Åklagaren kallar Manning för förrädare och säger att han visste att materialet han lämnade till Wikileaks skulle bli tillgängligt för fienden i terrornätverket al-Quaida när det publicerades på internet. Därför är han skyldig också till den allvarligaste av anklagelserna, om att ha hjälpt fienden.

Bradley Manning sitter lugn i salen. Det är nu tre år sedan han greps. Han har erkänt några brott, som att ha brutit mot militär disciplin och gott uppförande, men har hela tiden nekat till att ha hjälpt fienden.

I ett förhör i militärdomstolen i februari tidigare i år, som spelades in i smyg, berättade Bradley Manning varför han lämnat ut en film som visar hur amerikanska helikopterpiloter skjuter ner civila i Irak. Anledningen var att han trodde att det skulle leda till en debatt om militären.

När slutpläderingen hålls av hans advokat i dag väntas ett liknande tema som i februari, nämligen att Bradley Manning var ung och naiv, men hade inget ont uppsåt. När pläderingarna är hållna, ska domaren inom de närmaste dagarna avgöra vad Bradley Manning är skyldig till. Någon vecka senare bestäms straffet.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".