1 av 3
Ann-Louise Hanson och Bibi Rödöö och Sommardiplom!
2 av 3
Ann-Louise Hanson i studiomode.
3 av 3
Med producent John Swartling.

Ann-Louise Hanson: ABBA repeterade i källaren

Mordhot, cirkusdrömmar och märklig medicinering är ingredienser i sångerskan Ann-Louise Hansons Sommar i P1. Men framförallt handlar det om hennes musikaliska resa från 12-årig talangjaktsvinnare till de stora scenerna och hur det kom sig att hennes barn tillrättavisade ABBA.

Ann-Louise Hanson är en av Sveriges mest framgångsrika sångerskor med bland annat 50 Svensktoppslåtar genom åren. I Sommar i P1 berättar hon om när hennes make bestämde sig för att riva ut tvättstugan, gästrummet och barnens lekrum för att istället bygga en musikstudio. Hit till källarstudion i Stocksund kom sedan det då okända bandet ABBA för att repetera.

– ABBA-gänget kunde ibland hålla på långt inpå kvällarna, vilket inte gillades av våra små barn som ville sova. När glasflaskorna i badrummet ovanför studion började falla ur hyllorna p.g.a ljudvibrationerna var vi tvungna be dom dra ner volymen, berättar Ann-Louise Hanson i sitt Sommarprogram.

Så här nästan 40 år senare vet vi att det var världshits de skapade och då är allt förlåtet.

I Sommar i P1 berättar Ann-Louise Hanson också om då familjen blev mordhotad och under flera månader tvingades leva under polisskydd. Orsaken var att hon och maken engagerats av Socialdemokraterna för att underhålla i samband med partiets valturné.

– Eftersom vi jobbade för socialdemokraterna, så stämplades vi av en vettvilling som sossar - något han hatade. Han hotade ta livet av våra tvillingar och i samma andetag hotade han också Gunnar Wiklund, Lennart Hyland och Aftonbladets chefredaktör. Alla skulle dö, berättar Hanson i sitt Sommar.

Familjen fick polisskydd dygnet runt under några månader innan personen som hotat kunde gripas.

-- Det var oerhört påfrestande och oroligt under tiden det pågick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista