FN:s fredsbevarande styrkor patrullerar i Timbuktu, Mali, inför söndagens val. Foto: Rebecca Blackwell/Scanpix

Oro för mer våld inför söndagens val i Mali

1:48 min

Västafrikanska Mali håller presidentval på söndag. Detta trots experters avrådan från att hålla val bara en dryg månad efter att ett fredsavtal slöts i det oroliga norra delarna av landet. Förberedelserna pågår, men under ytan finns oron att nya våldsutbrott ska ske i landets norra delar.

Jag är orolig för nya problem i Kidal-regionen i norr, säger Masara Yunkumbo som är student i engelska och fotografi på universitetet i Bamako i söder.

Oron gäller att den mindre grupp islamistiska rebeller som vill ha självständighet, kan komma att sabotera valet genom attentat eller upplopp, liknande det som inträffat under de senaste veckorna – trots fredsavtalet som slöts i slutet av juni.

Nu är det franska trupper och FN-trupper som garanterar säkerheten i Kidal. För mycket står på spel för att valet inte ska hållas som planerat på söndag.

En demokratiskt tillsatt regering är nödvändig för att väst ska kunna ge Mali ekonomiskt bistånd.

Men valets legitimitet är ifrågasatt på förhand, bland annat på grund av svårigheterna att distribuera röstkort. Men experter har varnat för att om valresultatet inte accepteras finns det risk att konflikten förvärras.

Masara Yukombo och hennes studentkollega Mariko Yacuba hoppas att valdagen blir fredlig, men känner oro för vad som kan hända sen.

--Vi vill inte ha ett omstritt valresultat som i Elfenbenskusten. Vi vill ha ett fredligt val som Ghana, säger de.

Margareta Svensson, Bamako

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista