Kriminalkommissarie släppt ur häkte

Svea hovrätt släppte på tisdagskvällen den kriminalkommissarie vid Stockholmspolisen som misstänks för inblandning i en stor vapen- och narkotikahärva.

Robert Schött är en av domarna i Svea hovrätt.

– Hovrätten har vid den påbörjade överläggningen beslutat att kommissarien fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för vissa av gärningarna, men det föreligger inte skäl för häktning, säger han.

Fortfarande misstänkt
Efter nästan elva månader i häkte släpptes alltså kommissarien av Svea hovrätt när rättegången mot honom avslutades.

Domen meddelas visserligen inte förrän den 15 mars och han är fortfarande misstänkt för grovt vapenbrott, men något grovt tjänstefel eller grovt narkotikabrott handlar det inte om enligt hovrätten.

Fyra års fängelse
I tingsrätten dömdes kommissarien till fyra års fängelse för en rad brott som han skulle ha begått i samband med att han försökte sätta fast grova kriminella. Till sin hjälp hade han en 35-årig informatör som under flera år försett polisen med uppgifter om brott. 35-åringen hade bland annat nästlat sig in i mc-gäng och andra kriminella nätverk.

Rättsprocessen mot kommissarien och de andra har satt fokus på polisens arbetsmetoder. Cheferna på länskriminalen i Stockholm har i rätten fått berätta om iscensatta vapenfynd, återköp av narkotika, hur man försett kriminella med vapen och så vidare.

Rutiner ska dokumenteras
Hur polisens sätt att arbeta kommer att påverkas av allt som kommit fram vill länspolismästare Carin Götblad i Stockholm inte säga förrän hovrättens dom har kommit. Hon hänvisar i stället till en granskning av arbetsmetoderna som blev klar i förra veckan. Den visar att rutinerna vid länskriminalen i Stockholm är okej, men behöver förbättras, framför allt vad gäller dokumentation.

Advokat Nils Uggla som försvarat den 35-årige informatören i rättegången, säger att han tror att polisen kommer att ha svårt att få informatörer i framtiden.

– Är det så att andra informatörer och infiltratörer får reda på hur polisen har behandlat min huvudman så tror jag att de kommer att få jättesvårt att få den här typen av hjälp i framtiden, vilket naturligtvis kommer att försämra brottsbekämpningen, säger Nils Uggla.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se