1 av 4
Skurar kommer att beröra hela landet under måndagen med risk för åska. Foto: Alain Jocard/Scanpix
2 av 4
Juli har hittills varit ovanligt torr i södra Sverige. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
3 av 4
En åskfront drar in över Turning Torso i Malmö. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
4 av 4
Ett par kopplar av i solstolar utanför Stadshuset i Stockholm. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Sommaråska väntas störa solbadandet

2:49 min

Moln, skurar och risk för åska. Vädret bjuder inte in till något vidare strandhäng i helgen, om vi får tro SMHI:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Efter dagar av sol och värme på flera håll i landet, slår nu väderleken om.

– Vi har en varm luftmassa men den är fuktig så det bildar en del skurar, säger Marcus Sjöstedt på SMHI som presenterar vädret i Sveriges Radio.

De nordligaste delarna av landet kan dock får riktigt klart väder både lördag och söndag. Det är främst i söder som det förekommer mer moln.

Hur är det med åska?

– Det är höga åskindex nu, vad vi kallar värmeåska. Det innebär att solen värmer upp marken och luften stiger. Då blir det åskmoln tillslut.

Behövs mer regn?

– Ja, i de södra delarna har det varit torrt så det finns ett behov av att dämpa brandrisken. Men skurar påverkar inte på lång sikt, säger Marcus Sjöstedt.

Regn och åskoväder har redan drabbat Ryhov och P4 Jönköping rapporterar  om översvämningar på länssjukhuset. Elva kor dog i natt av blixtnedslag i Dalanytts område.

Hur säker är prognosen för i början av nästa vecka?

– Den är ganska säker för vi har en förändring i väderläget. Vi har ju haft stabilt men nu får vi in ett lågtryck från en sydligare bana. De prognoserna är mer säkra än om man ser till tillfälliga skurar.

Lyssna på ljudfilen om du är nyfiken på att veta mer om vädret framöver.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista