Oljeriggen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen exploderade den 20 april 2010. Foto: Gerald Herbert/Scanpix.

Oljebolaget Halliburton erkänner förstörda bevis

Den amerikanska oljekoncernen Halliburton erkänner nu att företaget har förstört bevis kopplade till oljekatastrofen i Mexikanska golfen 2010. Bolaget, som tidigare anklagats av BP för att inte ha skött sitt uppdrag vid oljeborrningen och att för att ha förstört avgörande fakta, har hela tiden förnekat sitt ansvar.

Halliburton Company som är ett av världens största bolag inom oljeindustrin, hade innan katastrofen bland annat uppdraget att bygga en cementplatta på sjöbotten för att täta utsidan av oljekällans borrledning.

USA:s regering hållit har hållit BP som ansvariga för utsläppet av katastrofen där 11 personer dog och 4,9 miljoner fat råolja läckte ut i havet.

BP har i sin tur försökt stämma Halliburton för att deras konstruktion av cementplattan inte fungerade och också anklagat dem för att ha förstört mätningar och resultat som bevisar detta.

Halliburton har hela tiden tillbakavisat anklagelserna och har hittills gått fria.

Men enligt amerikanska justitiedepartementet har Halliburton nu efter en egen intern granskning av händelsen, erkänt att de medvetet har förstört resultatet av datorsimuleringar som visar att BP inte kan beskyllas för att ha fäst cementplattan på fel sätt. 

Erkännandet, som fortfarande måste godkännas av domstol, innebär att Halliburton kommer få betala maxböter på motsvarande 1,3 miljoner svenska kronor.

Halliburton har utöver det redan donerat omkring 360 miljoner svenska kronor till den nationella fisk- och vildmarksstiftelsen som bland annat arbetar med att reparera skadorna i naturen efter oljekatastrofen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista