Många människor följde ambulansen med den mördade tunisiske politikern Mohammad al-Brahmi. Foto: Fehti Belaid/Scanpix.

Mördad politikers begravning skjuts upp

Brahmis dotter skriker ut sin ilska
1:30 min

Begravningen av den mördade oppositionspolitikern Muhammad al-Brahmi i Tunisien har skjutits upp på grund av det spända läget. Efter mordet i går hålls generalstrejk och all internationell flygtrafik är inställd. Al-Brahmis familj skyller mordet på det moderat islamistiska partiet Ennahda.

Den sekulära oppositionspolitikern Brahmi sköts i går till döds utanför sitt hem, och gärningsmännen sågs enligt vittnen fly därifrån på motorcykel.

Efter mordet bröt demonstrationer ut på flera håll i landet. Två partilokaler för Ennahda sattes i brand.

I dag hålls generalstrejk i Tunisien, och alla flyg till och från landet är inställda.

Av rädsla för att ytteliggare spä på oroligheterna har den mördade al-Brahmis parti skjutit upp begravningen, som skulle ha hållits idag.

Mordet på al-Brahmi har utlöst en våg av ilska som riktas mot landets islamister och al-Brahmis familj skyller mordet på det moderat islamistiska Ennahda-partiet, som länge anklagats för att inte ta tillräckligt tydligt avstånd från landets mer hårdföra islamister inklusive Muslimska Brödraskapet.

Men Ennahda-partiet fördömer officiellt dådet och kallar det för en provokation för att skapa politiskt kaos.

Flera människorättsorganisationer uppmanar Tunisiens regering till krafttag mot extremistiskt våld.

Många bedömare har varit hoppfulla om den demokratiska utvecklingen i Tunisien. Arbetet med en ny grundlag väntas snart vara klart. Men Human Right Watch varnar nu för att det politiska våldet riskerar att orsaka ett kraftigt bakslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".