Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Militären manar till demonstrationer i Egypten

Publicerat fredag 26 juli 2013 kl 13.28
1 av 2
2 av 2
Egyptiska militärhelikoptrar över Kairo inför demonstrationerna på fredagen. Foto: Hassan Ammar/Scanpix

I Egypten befaras nya våldsamheter vid de demonstrationer som militären utlyst efter fredagsbönen i dag. Samtidigt kommer rapporter om att den avsatte president Mursi har begärts häktad.

– Folk strömmar in mot Tahrirtorget och det hålls tal till stöd för militären just nu, säger Ekots utsände Jesper Lindau på plats i Kairo.

Efter den senaste tidens stora demonstrationer till stöd för den avsatte Mursi, försöker militären nu återvinna kontrollen genom att uppmana folk att demonstrera till stöd för maktövertagandet efter fredagsbönen i dag.

– Det här är en slags symbolisk kraftsamling. Militären vill visa att revolutionen är i militärens händer och att man har folkets stöd, säger Jesper Lindau.

Bägge sidor har också skärpt retoriken inför demonstrationerna. Militären har givit Muslimska brödraskapet ett ultimatum: Att senast på lördag ansluta sig till den färdplan mot ett nyval som de försöker genomdriva.

Enligt Jesper Lindau har Tahrirtorget, som var centrum för det folkliga upproret, nu blivit närmast annekterat av armén.

– Det är avspärrningar i flera ringar och man blir genomsökt om man ska kunna ta sig in. Det här är militärens dag på Tahrirtorget, inte revolutionens, säger han.

Samtidigt kommer nya uppgifter om den avsatte president Mohammad Mursi.

Mursi, som sedan tidigare sitter i militärens förvar, kommer att häktas och förhöras på misstankar om att ha samarbetat med den palestinska rörelsen Hamas.

Det ska ha skett när han flydde från ett fängelse för två år sedan. Vid händelsen dödades andra fångar och soldater kidnappades.

– Att man väljer att åtala honom för fängelseflykten som skedde under Mubarak-regimen i samband med revolutionen blir lite märkligt, eftersom en annan lagstiftning gällde då. Det kan bli en juridiskt problematisk och symbolisk fråga, säger Jesper Lindau.

Han tror att folket på Tahrir-torget i Kairo hellre skulle se Mursi ställas till svars för dödandet som skedde under demonstrationerna mot honom i år.

– Många tycker att det är de verkliga brotten som måste undersökas, säger Jesper Lindau.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".