Svenska Förläggareföreningen tror att det i framtiden kan finnas plats för flera olika sorters förlag. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Fler publicerar egna böcker

"På modet att producera själv"
1:55 min

Allt fler väljer att publicera sina egna böcker med hjälp av företag som tar betalt för att trycka upp kopior av boken, så kallade print-on-demand förlag. Margareta Ericssons barnbok (Anna, Tarzan och Presidenten) hade legat glömd i en byrålåda i 30 år innan hon gav ut den med hjälp av ett självpubliceringsförlag tidigare i år.

– Ju mer jag har läst desto mer fastnade jag för dem och tycker de verkar seriösa. Jag tror att jag hade drunknat i mängden av andra böcker om jag skickat in min text till ett förlag som Bonniers, säger Margareta Ericsson.

Margareta Ericsson skrev sin barnbok för ungefär 30 år sedan. Då skickade hon in den till en barnbokstävling som förlaget Bonnier anordnade, men då hon inte vann glömdes boken bort.

Förra året hittade hon texten igen och bestämde sig för att ge ut den med hjälp av ett förlag där hon själv stod för utgivningskostnaden, ett så kallat print-on-demand-förlag.

Margareta Ericsson är inte ensam om att ge ut sin bok via ett självpubliceringsförlag.

Enligt Kungliga biblioteket, Svenska Förläggareföreningen och flera självpubliceringsförlag pekar allt på att självpublicering har blivit vanligare.

Även bokhandlarnas gemensamma databas Bokrondellen bekräftar att antalet titlar från små självpubliceringsförlag har ökat kraftigt sedan företaget startades 2004.

De nya självpubliceringsförlagen kan utgöra ett hot mot de traditionella förlagen om de börjar publicera fler e-böcker.

– Om så att säga marknaden dränks av självpublicerade e-böcker, till ett mycket lågt pris, hur kommer då hela prisbilden för e-boken att se ut? Och då är det också särskilt viktigt att den digitala boken, e-boken får omfattas av låg moms. Alla andra bokformat har ju låg moms i Sverige, förutom de nedladdningsbara, säger Kristina Ahlinder, direktör på Svenska Förläggareföreningen.

Svenska Förläggareföreningen ser inte bara självpubliceringsförlagen som ett hot, utan tror att det i framtiden kan finnas plats för flera olika sorters förlag.

--  Jag tror det kan vara så att förlagens roll som smakråd kommer bli starkare. Det kommer bli viktigare med en kvalitetsstämpel att det finns någon som har varit beredd att investera pengar i boken, säger Kristina Ahlinder.

David Bismark startade sitt eget självpubliceringsförlag för drygt 10 år sedan och han tror att självpublicering ligger rätt i tiden.

– Det är på modet att producera själv, att göra själv, att skapa någonting, och det är ju många som känner sig ha den styrkan nu. Jag tror att det fanns lika många som ville göra det förut som det är nu, det var bara att, det var liksom ingen som förstod att man kunde göra det.

Bokförlag

Enligt statistiska centralbyrån ökade antalet bokförlag i Sverige med drygt 16 procent mellan 2006 och 2011. Inga siffror på hur många av dessa som är självpubliceringsförlag, dock.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".