1 av 2
Lise Stolfer och Veronique Berranger intervjuas av Thella Johnson. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2

Festligheterna förbyttes i sorg efter tågolyckan

2:07 min

I Spanien är lokföraren som körde olyckståget i Santiago de Compostela nu formellt misstänkt för vårdslöshet. Han vårdas på sjukhus och har inte förhörts av polis. I dag hölls en tyst minut för offren och deras familjer på torget utanför katedralen.

Lise Stolfer från Danmark och hennes franska väninna Veronique Berranger är två av de tusentals pilgrimer som kommit för de årliga festligheterna i Santiago de Compostela efter en flera veckor lång vandring genom Frankrike.

– Vi väntade på fyrverkerierna, men efter fem minuter sa en spansk kvinna att det hade skett en olycka och att allting var inställt, säger Lise Stolfer.

Här skulle de fira S:t Jakobs dag, Spaniens skyddspatron och en av Jesu lärjungar enligt kristen tradition.

Men färden tog en abrupt vändning. Istället för de utlovade fyrverkerierna på kvällen, hörde de ljudet av en annan explosion, och sedan den brutala nyheten om tågkatastrofen.

Dödssiffran minskades idag med två personer av polismyndigheten här. 78 personer är nu bekräftat döda, och ett hundrafemtiotal personer är på något sätt skadade.

– Staden har ordnat husrum åt drygt 130 anhöriga som rest hit för att få mer information, eller för att vara nära familjemedlemmar som vårdas på sjukhus, säger Amelia Gonzales, kanslichef hos den lokala galiciska regeringen.

Hon berättar att Ingen på officiell nivå här vill säga något om orsakerna ännu, utan hänvisar till den pågående utredningen.

Men ingen hade kunnat tro att något sådant skulle kunna hända i vår stad, säger Amelia Gonzales.

– Här i Galicien har vi varit väldigt stolta över de nya snabbtågen, som verkligen har moderniserat våra trakter där bergen gör det svårt att bygga järnvägar, säger hon.

Den debatt som nu växer i Spanien, kring höghastighetstågens säkerhet, kommer att fortsätta. I dagstidningen El País står idag att läsa rubriken: ”El último giro del Alvia”. Alvia-tågets sista sväng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista