Ariel Castro, misstänkt för att ha hållit tre kvinnor fångna i flera år i Cleveland, har gått medp å en förlikning. Foto: Tony Dejak/AP.

Castro erkänner och slipper dödsstraff

Åtalad på 977 punkter
1:09 min

I USA har Ariel Castro, som misstänks ha hållit tre kvinnor fångna i sitt hus i Cleveland i USA, erkänt sig skyldig.

Det var i maj som det uppdagades att den 53-årige Ariel Castro i Cleveland, Ohio, hållit tre unga kvinnor inlåsta i sitt hem i över tio år. En av de tre kvinnorna hade även ett barn, fött i fångenskapen. Castro hade såväl misshandlat som våldtagit de unga kvinnorna och dessutom periodvis låtit dem svälta.

När åtalet mot honom stod klart rörde det sig om 977 åtalspunkter, varav en punkt var kidnappning.

Nu har emellertid Ariel Castro gått med på förlikning och han har erkänt sig skyldig till 937 av åtalets punkter. Förlikningen innebär att han undgår dödsstraff, men i gengäld döms han till livstids fängelse utan möjlighet till benådning, samt till ytterligare 1000 år.

Förlikningen innebär att de te unga kvinnorna inte behöver vittna i rättegången, något de säger sig vara lättade över. De uppger till CNN att de nu vill få en möjlighet till ett privatliv och att de bara vill att fallet ska avslutas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".