1 av 2
2 av 2
Demonstranter drabbade samman i den egyptiska staden Alexandria. Foto: Tarek Elframawy/Scanpix.

Många döda efter sammandrabbningar i Egypten

1:33 min

Det avfyrades hagelskott och män kastade ner sten från hustak mot demonstranter i norra Egypten. Nu på lördagsmorgonen finns nya uppgifter om antalet döda efter våldsamheterna.

Enligt tv-kanalen al-Jazira dödades minst tio personer när säkerhetsstyrkor gick till attack mot anhängare till den avsatte presidenten Mohammed Mursi i stadsdelen Nasr city i Kairo.

Men det muslimska brödraskapet, som stöder Mursi, uppger för nyhetsbyrån Reuters att så många som ett 30-tal av deras anhängare ska ha dödats.

Tidigare i natt dödades ytterligare minst sju personer i landets näst största stad Alexandria, i sammandrabbningar mellan motståndare och anhängare till president Mursi.

Vår utsände rapporterar att det på många håll i Egypten var hundratusentals människor ute och demonstrerade för att stödja den egyptiska militären som avsatte Mohammed Mursi.

På Tahrirtorget i Kairo samlades stora folkmassor. Kring torget stod det stora mängder soldater och pansarfordon. Över torget flög hela gårdagen apachehelikoptrar lågt och vräkte upp damm över folk som en sorts symbolisk militärshow för att roa folket. Det var nästan som firandet av arméns dag.

Gårdagens demonstrationer är ett försök av militären, som har kallat ut folket, att visa att man har folkets stöd och sätta stark press på den andra sidan, där Mursis folk och det Muslimska brödraskapet också demonstrerar. Men de vill ha tillbaka sin president.

Militären har gett Mursis folk en tidsfrist, de måste ansluta sig till deras färdplan mot nyval senast i eftermiddag.

Om Mursi själv, som har hållits undangömd av den egyptiska militären i drygt tre veckor, har det nu sagts att han kommer sitta inlåst under de två kommande veckorna.

Under tiden undersöker en domare anklagelser om en fängelseflykt 2011. Det var för drygt två år sedan då de flesta tyckte att den flykten var något bra då den skedde när Hosni Mubarak hade makten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista