1 av 3
Demonstration till stöd för Bradley Manning utanför Fort McNair i Washington. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio
2 av 3
Stephanie Lawton vill att Bradley Manning ska släppas. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio
3 av 3
Budskap från Bradley Manning. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio

Domare avgör Mannings öde

"Regeringen är bra på att manipulera medierna"
1:45 min

De närmaste dagarna väntas domen mot den amerikanske soldaten Bradley Manning som står åtalad vid en militärdomstol för att ha överlämnat hemliga dokument till organistaionen Wikileaks. I USA har väcker inte rättegången något större intresse, men det finns de som stöder Manning. Och i helgen hålls demonstrationer till stöd för honom på flera håll i USA. I går var det demonstration i huvudstaden Washington.

”Sanningen är inget krigsbrott”, skanderar de runt 100 demonstranterna som samlats utanför Fort Mc Nair, en militärförläggning i södra Washington.

Där inne finns generalmajor Buchanan som enligt regelverket för amerikanska militärättegångar, kommer att ha möjlighet att mildra domen mot Bradley Manning, vad än den nu blir.

Och det är det som Farah Mushin och de andra demonstranterna vill. Helst vill de att hans ska han bli fri.

– Regeringen kan begå brott men det är den som avslöjar det som straffas, inte klokt, säger Stephanie Lawton.

Men för den amerikanska allmänheten är Bradley Manning ingen stor affär. Det här är ingen fråga som nu ger rubriker och är upphov till engagerade debatter om yttrandefrihet eller amerikansk krigföring. I stället blir det om mindre artiklar en bit in i tidningen.

Stephanie Lawton anser att det är regeringens och militärens taktik som lyckats, genom att beskriva Mannings handlingar som farliga och genom att förbjuda ljudupptagningar från rättegången blir det bara deras bild som kommer fram.

– Regeringen är bra på att manipulera medierna. De säger att det som Manning gjorde riskerade liv och ingen frågar sig – hallå – var finns informationen?

Efter att ha lyssnat på slutpläderingar från båda sidor har domaren, överste Denise Lind, nu börjat överväga hur hon ska döma.

På begäran av Manning är det domaren och inte en jury som fattar beslut om vilket straff Manning ska få eller om han ska frias. Åklagarens linje har varit att han bör få livstids fängelse.

Domaren väntas komma med ett utslag de närmaste dagarna.

25-årige Bradley Manning var åtalad för att ha lämnat över mer än 700 000 dokument till Wikileaks och publicerades i en rad medier runt om i världen.

Manning har suttit fängslad i tre år i väntan på rättegång, en stor del av tiden i isoleringscell.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".