Den egyptiska militären hade kallat till demonstration. Foto: Khalil Hamra, Manu Brabo/Scanpix Montage: Sveriges Radio

Dödssiffran stiger i Egypten efter våldsamheter

Inatt drabbade demonstranter samman både med varandra och med militären. Många av de som dött har gjort det kring moskén Rabia al-adawiya där den avsatte presidenten Muhammed Mursis anhängare har ockuperat en stor vägkorsning i flera veckor.

Än så länge är det mycket oklart hur många som dött och skadats på olika håll i Egypten, men det har varit en våldsam natt.

Det muslimska brödraskapet, som stödjer den avsatte presidenten Muhammed Mursi hävdar på lördagsmorgonen att minst 70 personer har dött och många fler har skadats.

Och att det ska handla om människor som blivit skjutna av säkerhetsstyrkor, dessutom ska många ha skadats, skriver nyhetsbyrån Reuters.

I Alexandria i norra Egypten utkämpades inatt gatustrider mellan anhängare till militären och anhängare till president Mursi. Det sköts med hagelgevär och män kastade ner stenar från hustak. Minst sju människor ska ha dött i Alexandria och många fler skadats.

Demonstrationerna igår och inatt var mycket större än tidigare eftersom det var den egyptiska militären som kallade till dem, ett försök att visa att de har folkets stöd för avsättningen av Mursi och för den "färdplan" de har presenterat, som de hävdar till slut kommer att leda till demokratiska val.

Idag på eftermiddagen går en tidsfrist ut som militären satt upp. Då kräver de att det muslimska brödraskapet ansluter sig till den här färdplanen. Vad som annars kommer att hända är oklart men det handlar troligen om den vägkorsning vid moskén rabia al-adawiya som Mursis folk ockuperar i Kairo.

Där har Mursis anhängare byggt upp en tältstad som har blivit det muslimska brödraskapets högkvarter. Den kommer att tömmas, det säger Egyptens inrikesminister Mohammed Ibrahim i en intervju med en egyptisk tv-kanal, men han hävdar att det kommer ske efter ett domstolsbeslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista