Det har regnat kraftigt i Göteborg. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Värmen ger ökad risk för åska

"Det kommer att öka under dagen"
1:22 min

Det varma vädret skapar risk för åska på flera platser i landet idag och perioden av torka kan leda till översvämningar när regnet kommer.

– Just nu är det en front som drar in över västkusten och i samband med den är det ganska så rejäl åska. I övriga landet är det framförallt värmeåskväder som kan dyka upp. Det här kommer väl att öka under dagen och det kan bli allmän risk för värmeåskväder, säger Eva Strandberg, meterolog på SMHI.

Vad är det som skapar värmeåska?

– Just nu när luften är så varm så kan den innehålla stora mängder fukt och då blir det lätt moln som växer på höjden och då blir det åska. Då kan det bli lokala kortvariga åskväder, säger Eva Strandberg.

I går ledde ett skyfall över Jönköping till översvämningar som bland annat skapade problem i trafik och på Ryhovs sjukhus. Och enligt Eva Strandberg kan risken för översvämningar öka efter en period av torka.

– Marken är så torr och hård att nederbörden har svårt att tränga ner utan bara rinner bort, säger Eva Strandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".