I dag begravs den mördade oppositionspolitikern Mohamed al-Brahmi i Tunisien. Foto: Amine Landoulsi/Scanpix

al-Brahmi begravs i Tunisien

1:31 min

I Tunisien begravs i dag oppositionspolitikern Mohamed al-Brahmi, som dödades utanför sitt hem i Tunis i förrgår.

En stor polis- och militärinsats kantar processionen, eftersom mordet har utlöst hårda protester mot det regerade islamistiska Ennahda-partiet över hela landet.

Det har varit oroligt på många håll i landet efter mordet. I natt exploderade en bilbomb i Tunis, men där ska ingen ha kommit till skada.

Däremot dödades en man i staden Gafsa i centrala Tunisien i morse under våldsamma protester, men de exakta omständigheterna är oklara.

al-Brahmis familj lägger skulden för mordet på regeringspartiet Ennahda, som under lång tid har anklagats för att inte tillräckligt ta avstånd från Tunisiens mer hårdföra islamister.

I går kom uppgifter om att en militant salafist har pekats ut som huvudmisstänkt – det rör sig dock än så länge om obekräftade misstankar. Ennahda å sin sida har kallat mordet för en attack mot demokratin.

al-Brahmis kista – insvept i Tunisiens röd-vita flagga – förs till en av Tunis begravningsplatser. Före avfärden hade flera hundra människor – med foton på al-Brahmi i handen – samlats utanför hans bostad. Många av dem ropade slagord mot regeringen.

42 oppositionspolitiker i Tunisiens parlament meddelade i går kväll att de lämnar sina poster i protest mot mordet på al-Brahmi. Han var en av ledarna för den partikoalition som är mycket kritisk till islamism inom politiken.

I den koalitionen ingick också Chokri Belaïd, som mördades i vintras. Också då uppstod en protestvåg över hela landet, och den då sittande regeringen tvingades avgå.

Barbro Nordwall

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista