1 av 2
En sklad man blir buren till fältsjukhuset efter de våldsamma demonstrationerna i Egypten. Foto: Khalil Hamra/Scanpix
2 av 2

Militären rensar "inom kort"

Tidsfristen går ut i eftermiddag
0:38 min

Den egyptiske inrikesministern Mohamed Ibrahim säger på en presskonferens att de olika platserna där det muslimska brödraskapet håller demonstrationer kommer att "tas om hand", och det "inom kort".

Han säger också att den avsatte presidenten Muhammad Mursi troligen kommer att föras till samma fängelse som Hosni Mubarak sitter i.

Det område som speciellt avses är vägkorsningen vid moskén Rabia al-Adawiya, där Mursis folk ockuperar platsen sedan fler veckor. Det är en frizon för det muslimska brödraskapet och dess anhängare som stödjer den avsatte presidenten Muhammad Mursi. Det är också den plats där polis och militär än så länge inte har någon kontroll.

Det var där som de flesta verkar ha dödats under natten och morgonens våldsamma sammandrabbningar. Det är en vägkorsning, utanför en moské, där ett tältläger med tusentals personer befinner sig, dag som natt. Tälten letar sig in mellan hyreshusen i området och det finns allt från dagis, läkarstuga och matställen kring den stora scen som är centrum i området.

Det är fortfarande mycket oklart hur många som har dött och skadats på olika håll i Egypten. Det muslimska brödraskapet hävdade på lördagsmorgonen att minst 70 personer har dött och många fler har skadats. Det egyptiska hälsoministeriet har satt siffran till 20 än så länge.

Men inne på området kring Rabia al-Adawiya visades på morgonen ett 30-tal döda kroppar upp för de reportrar som var där. Ännu fler ska finnas på Kairos sjukhus.

Vittnen berättar för nyhetsbyråer att det var säkerhetstyrkor som sköt, men det förnekas av en polisgeneral. Även inrikesministern förnekar det, och hävdar att det var boende runt Rabia Al-Adawiya som drabbade samman med demonstranterna, polisen ska enbart ha använt tårgas, rapporterar Reuters.

I resten av Egypten pågick andra demonstrationer. I Alexandria till exempel ska minst sju ska ha dött och många skadats när anhängare och motståndare till Mursi drabbade samman. Det finns också uppgifter om att anhängare till Mursi har attackerats i oasen Fayoum – så antalet döda och skadade på olika håll i Egypten är så klart osäkra.

Demonstrationerna i går och i natt var mycket större än tidigare eftersom det var den egyptiska militären som kallade till dem, ett försök att visa att de har folkets stöd för avsättningen av Mursi och för den "färdplan" de har presenterat, som de hävdar till slut kommer att leda till demokratiska val.

I dag på eftermiddagen går den tidsfrist som militären satt upp ut. Då kräver de att det muslimska brödraskapet ansluter sig till färdplanen. Vad som annars kommer att hända är oklart, men det handlar troligen om den vägkorsning vid moskén Rabia Al-Adawiya som Mursis folk ockuperar i Kairo.

Inrikesministern Mohamed Ibrahim säger på lördagen på en presskonferens att demonstrationerna kommer av avslutas inom kort med hjälp av ett beslut från åklagare. Han säger också att "om gud vill, kommer de att avbrytas på ett sätt som inte kommer att orsaka några förluster" och att "de måste avslutas. Vi hoppas på att de kommer till sina sinnens fulla bruk och  ansluter sig till den politiska processen".

Den avsatte president Muhammad Mursi har hållits gömd av militären sedan den 3 Juli. I går meddelades det att han sitter inlåst under de kommande två veckorna medan en domare undersöker anklagelser om en fängelseflykt under 2011.

I dag sa inrikesministern Mohamed Ibrahim att Mursi kommer att föras till ett fängelse och det troligen blir detsamma som den förra presidenten Hosni Mubarak sitter i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".