1 av 2
FN:s fredsbevarande styrkor patrullerar i Timbuktu, Mali, inför söndagens val. Foto: Rebecca Blackwell/Scanpix
2 av 2

Taxichaufför i Mali: "Vi behöver det här valet"

"I 20 år har vi varit besvikna på politikerna"
1:51 min

I morgon går västafrikanska Mali till val. Landet har genomgått en militärkupp och en politisk kris och en internationell militärstyrka har ingripit. Nu hoppas man att valet ska ge landet stabilitet. Men Malis ekonomiska utveckling är kraftigt eftersatt.

– I 20 år har vi varit besvikna på politikerna. Vi har inga investeringar här, folk har det svårt. Vi behöver det här valet för att landet ska kunna utvecklas, säger taxichauffören Muhammed Diallo.

Det är lätt att förstå vad han menar när man ser sig om i det hårt trafikerade, centrala Bamako. Det är hett och dammigt och tätt mellan försäljarna som säljer allt från sallad till djurfoder, getter och bensin.

Besvikelsen gäller att Mali – som ofta har nämnts som ett demokratiskt och stabilt föredöme i regionen – inte har kommit längre i utvecklingen. Att makt korrumperar är tydligt för Muhammed Diallo.

Och Mali har genomlevt ett och ett halvt år av kris – efter en militärkupp och därpå påbörjad islamisering.

Efter en internationell och framför allt fransk militärinsats, och ett nyligen undertecknat fredsavtal är det nu dags för val. Allt för snabbt tycker många – för i landets norra delar har islamister och separatister fortsatt att sprida oro.

Två av de 27 presidentkandidaterna som nämns oftast inför valet är Soumaïla Cissé och Ibrahim Keita, som kallas IBK, "Ibeka", den tidigare premiärministern och utrikesministern IBK, tycks ha ett försprång.

– Ibeka är svår att lura, säger Muhammed Diallo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".