1 av 2
Tågolyckan i Spanien krävde 78 dödsoffer. Foto: Scanpix.
2 av 2

Lokföraren misstänks för ”vårdslöst dråp”

1:43 min

"Vårdslöst dråp" eller "kriminell oaktsamhet". Ungefär så lyder brottsmisstanken mot den 52-årige lokförare som körde det olycksdrabbade tåget på väg till Santiago de Compostela, när det spårade ur i onsdags kväll och 78 människor dog.

Spaniens inrikesminister Jorge Fernandez Diaz bekräftade i dag polisens avsikter att förhöra mannen, som sedan olyckskvällen vårdats på sjukhus under myndighetsövervakning. Han ska hittills inte ha velat svara på polisens frågor, men spanska medier har tidigare uppgett att han ska ha ringt larmsamtal till kollegor vid järnvägen precis före kraschen.

Till räddningspersonal som förde honom skadad ur loket ska ha sagt: "Jag har begått ett misstag, jag vill dö". Men faktum kvarstår att ingen ännu fått hans berättelse, varken polisen eller någon annan.

Han ska nu ha skrivits ut från sjukhuset och förhör är planerade till i dag eller i morgon. Den tekniska delen av utredningen pågår fortfarande. Medan inrikesministern i dag pekade ut den 52-årige lokföraren som huvudmisstänkt, har vissa representanter för transportsektorn i Spanien vidhållit att det måste vara ett systemfel som orsakade kraschen – att den mänskliga handen omöjligt kan orsaka sådan skada och förödelse på en järnväg i dag.

Samtidigt med utredningen om vad som föranledde den värsta tågolyckan i Spanien sedan andra världskriget, har de första begravningarna för enskilda offer hållits i olika delar av Galicien. Förberedelser pågår också som bäst för den nationella minnesceremoni som är tänkt att äga rum här på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista