1 av 2
Övervakningsstat installeras – tusentals demonstranter i Berlin krävde att avlyssningen av deras kommunikation via internet eller mobiltelefon ska upphöra. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
2 av 2
I Berlin och mer än 30 andra tyska städer demonstrerade uppemot 10 000 personer. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.

Tyskarna protesterar mot IT-och mobilövervakning

1:12 min

I Tyskland har upp mot tiotusen människor gått ut på gatorna för att demonstrera mot övervakning av deras internet- och mobilteletrafik.

– Det är våra grundläggande rättigheter som är i fara, sa en av demonstranterna på väg mot Brandenburger Tor i Berlin.

– Vi accepterar inte att säkerhetstjänster kan kolla vår privata e-post och all möjlig annan kommunikation. Regeringen säger alldeles för lite och vi förväntar oss inte längre att den ska agera. Därför måste vi göra nåt och demonstrerar i dag, sa Florian Otto, en av några tusen demonstranter som trotsade hettan i Berlin i dag.

I ytterligare 38 tyska städer från Aachen till Würzburg demonstreras det i dag.

Att chefen för det tyska författningsskyddet i dag säger att amerikanska säkerhetstjänster inte har hämtat in information på tysk mark – det har bara skett via amerikanska servrar är inget som dämpar upprördheten här.

En äldre dam med förflutet i DDR vill inte veta av någon övervakning över huvud taget.

–  Vi vill kunna leva självständigt och inte bli kontrollerade av säkerhetstjänster. Vi kämpade emot Stasi och nu vi vill inte ha tillbaka ett nytt kontrollsystem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista