1 av 2
Övervakningsstat installeras – tusentals demonstranter i Berlin krävde att avlyssningen av deras kommunikation via internet eller mobiltelefon ska upphöra. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
2 av 2
I Berlin och mer än 30 andra tyska städer demonstrerade uppemot 10 000 personer. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.

Tyskarna protesterar mot IT-och mobilövervakning

1:12 min

I Tyskland har upp mot tiotusen människor gått ut på gatorna för att demonstrera mot övervakning av deras internet- och mobilteletrafik.

– Det är våra grundläggande rättigheter som är i fara, sa en av demonstranterna på väg mot Brandenburger Tor i Berlin.

– Vi accepterar inte att säkerhetstjänster kan kolla vår privata e-post och all möjlig annan kommunikation. Regeringen säger alldeles för lite och vi förväntar oss inte längre att den ska agera. Därför måste vi göra nåt och demonstrerar i dag, sa Florian Otto, en av några tusen demonstranter som trotsade hettan i Berlin i dag.

I ytterligare 38 tyska städer från Aachen till Würzburg demonstreras det i dag.

Att chefen för det tyska författningsskyddet i dag säger att amerikanska säkerhetstjänster inte har hämtat in information på tysk mark – det har bara skett via amerikanska servrar är inget som dämpar upprördheten här.

En äldre dam med förflutet i DDR vill inte veta av någon övervakning över huvud taget.

–  Vi vill kunna leva självständigt och inte bli kontrollerade av säkerhetstjänster. Vi kämpade emot Stasi och nu vi vill inte ha tillbaka ett nytt kontrollsystem, säger hon.

Daniela Marquardt, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista