1 av 2
Kambodjas premiärminister Hun Sen kan mista makten i morgondagens val. Foto: Heng Sinith/Scanpix.
2 av 2

Vallokalerna har öppnat i Kambodja

1:32 min

I Kambodja är det parlamentsval idag, söndag. Premiärminister Hun Sen, som tog makten första gången för 28 år sedan, kan inte vara säker på segern. Han utmanas av en stark opposition som fått energi av många unga studenter.

De tror att det finns en möjlighet att regeringen faller i valet.

– Jag tror att det finns en chans och jag hoppas att vi vinner. Problemet är konsekvenserna efteråt, säger förstagångsväljaren Van.

En spänd förväntan råder i Phnom Penh efter gårdagens urladdning då valrörelsen avslutades med trafikkaos när bägge sidorna kramade ur den sista energin på gatorna.

Van som pluggar på det Kungliga universitetet tror att oppositionen har en liten chans att vinna. Han får medhåll av vissa bedömare som imponerats av ungdomarnas aktiva stöd för oppositionen huvudstaden.

Men Van oroar sig för vad som ska hända om regeringen faller. Han tror inte att Hun Sen tänker släppa makten frivilligt efter så många år vid rodret.

– Jag tror att de kommer försöka hålla sig kvar vid makten, säger han.

Van påminner om att Hun Sen låg bakom en militärkupp 1997. Han har dessutom kontrollerat militären och andra myndigheter i nästan tre decennier. Hans makt är omfattande, vilket han skulle kunna utnyttja vid en eventuell förlust, befarar oppositionen.

Dagens snackis i kambodjanska medier är upptäckten att bläcket som varje person som röstat får på sin hand går att tvätta bort ganska enkelt. Det öppnar för möjligheten att rösta flera gånger. Ett av många illavarslande tecken på att det kambodjanska valet även i år kan präglas av omfattande fusk från regeringssidan.

Fakta: Valet i Kambodja

Premiärminister Hun Sen tillhör Cambodian People´s Party (CPP) som tros segra. Men främste utmanaren är starkare än på länge eftersom en ny allians har bildats, Cambodia National Rescue Party (CNRP), mellan de två största oppositionspartierna.

CPP har i dag 90 av 123 platser i nationalförsamlingen, CNRP har 29.

Hun Sen blev premiärminister 1985 och har hållt sig kvar på toppen sedan dess. Han genomförde en militärkupp 1997 för att inte förlora makten.

Sam Rainsy, som nyligen återvänt till Kambodja efter att ha levt i exil i Frankrike i fyra år, är oppositionens ledare, men han får inte ställa upp som kandidat i valet.

Ett omfattande valfusk från regeringssidan brukar snarare vara regel än undantag. Därför ses CPP som klar favorit. Men det här året har stödet på gatorna för oppositionen varit mycket starkare än tidigare eftersom många ungdomar står på dess sida. Valrörelsen har varit ljudlig och intensiv men ändå mindre våldsam än förra gången.

Oppositionen går till val med löfte om att göra Kambodja mer demokratiskt och mindre korrumperat. Den har också en stark nationalistisk retorik mot vietnameser som bor i landet. De får skulden för en del av Kambodjas problem.

Nästan 10 miljoner kambodjaner har rätt att rösta i valet. Omkring hälften av de är under 30 år.

De unga vågar i högre grad protestera än den äldre generationen som anses ha en stor respekt för makthavare på grund av landets blodiga historia.

Claes Aronsson/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista