Borgmästare i Ryssland gripen för korruption

2:02 min

I ryska Jaroslavl, knappt 30 mil norr om Moskva, har stadens borgmästare gripits - anklagad för korruption. Nu riskerar han flera års fängelse men hans anhängare säger att anklagelserna är falska och att det här händer eftersom borgmästaren ställde upp i val mot sittande makt och vann.

I ett rum på partiet Medborgarplattformens kontor i Jaroslavl står två pappkartonger märkta Posten. De är fyllda av vykort skrivna för hand av människor här i staden med hälsningar till borgmästare Jevgenij Urlasjov. Hans advokat Michail Pisarets ska ta med vykorten vid nästa besök i häktet i Moskva.

Våren för ett år sedan vann Jevgenij Urlasjov med nära 70 procent av rösterna borgmästarvalet i Jaroslavl. Han var oppositionens kandidat mot maktpartiet Enade Ryssland. Efter segern utropade han Jaroslavl till demokratins huvudstad i Ryssland.

I början av sommaren gjorde han också klart att han tänker ställa upp i kommunalvalet i höst och utmanade samtidigt hela Jaroslavllänets ledare, guvernören - om hans post.

– De tyckte inte om hans planer, därför tog de bort honom, säger Natalja Krajnova som arbetar i en souvenirbutik i Jaroslavl.

Jevgenij Urlasjov och tre medåtalade anklagas för att ha olagligen ha krävt omkring nio miljoner kronor från affärsmän i staden. Urlasjov har förts från häktet i Jaroslavl till Moskva och förra veckan beslutade en domstol där att tillfälligt frånta honom hans borgmästartitel.

Den 16 juli, på Urlasjovs födelsedag, demonstrerade mellan 5 000 och 8 000 Jaroslavlbor till hans stöd. Just nu pågår en namninsamling till president Vladimir Putin med uppmaningen att släppa Urlasjov i väntan på rättegång.

Den lokala oppositionspolitikern Andrej Aleksejev anser att Urlasjov är oskyldig och kallar det som hänt för en slags kupp.

– Det är som om vi kastats ett och ett halv år tillbaka i tiden - som om det aldrig hölls något val i april 2012, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista