Vicepresident Mohamed ElBaradei till vänster i samal med interimspresidenten Adly Mansour. Foto: Scanpix.

ElBaradei fördömer våldet i Egypten

Under den senaste tidens upptrappade oroligheter i Egypten är det hittills främst arméchefen, tillika försvarsministern, general Abdel Fattah al-Sisi, som uttalat sig. Men på lördagkvällen fördömde vicepresidenten i det egyptiska övergångsstyret, Mohamed ElBaradei, starkt all användning av överdrivet, omåttligt våld och allt dödande.

På sitt Twitter-konto säger ElBaradei också att han arbetar hårt och på alla tänkbara sätt för att få ett slut på konfrontationerna på fredlig väg.

Koalitionen Nationella räddningsfronten, som bland annat består av egyptiska liberala- och vänsterpartier, säger samtidigt att de är mycket sorgsna över alla dödade egyptiska medborgare.

Men koalitionen anklagar samtidigt Muslimska brödraskapet för provokation och säger också att Mursi-anhängarna är skyldiga till det som hänt.

Natten till igår dödades, enligt egyptiska hälsovårsmyndigheter 80 människor i Kairo. Muslimska brödraskapet hävdar att det var 120 människor som dödades.

USA:s försvarsminister, Chuck Hagel, säger sig vara djupt oroad över våldet i Egypten.

I ett samtal med Abdel Fattah al-Sisi, uppmanar Hagel till återhållsamhet efter massdödandet natten till lördag i Kairo.

– USA anser att den nuvarande övergången i Egypten måste vara inkluderande och att de egyptiska myndigheterna bör undvika politiserade gripanden och fängslanden. Istället bör steg tas för att undvika fortsatt blodbad och liv som går till spillo, heter det i ett uttalande från Pentagon.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".