Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tal i Knesset nyligen då han redogjorde för kommande planer angående samtal för att försöka nå överenskommelse med palestinierna. Foto: Baz Ratner/Scanpix.

Netanyahu måste övertala sina ministrar

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att drygt 100 palestinska fångar ska friges.

I uttalandet påpekade Netanyahu att frigivningen är ett svårt beslut med tanke på drabbade israeliska familjer och att det kan betraktas som rättsosäkert.

Men han påpekade samtidigt att större delen av de omkring 100 fångarna suttit fängslade i Israel i över 20 år.

Den israeliske premiärministern började på lördagskvällen ringa runt till ministrar i hans eget Likudparti, som är tveksamma till frigivningen, för att övertyga dem, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

För en vecka sedan tillkännagav en annan minister i Israels regering att palestinska fångar kommer att släppas, som en del i den överenskommelse som gjordes med USA:s utrikesminister John Kerry om nya samtal mellan israeler och palestinier inom kort.

Men då sades inte hur många palestinska fångar som skulle friges.

Frigivningen väntas börja sedan Israels justitieminister Tzipi Livni och palestiniernas chefsförhandlare Saeb Erekat haft sitt första möte i Washington på tisdag, enligt Haaretz.

Ekot

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista