1 av 2
2 av 2
Premiärminister Hun Sen väntas behålla makten. Foto: Tang Chhin Sothy/Scanpix

Fusk rapporteras från valet i Kambodja

"Lovade att även pappa ska rösta på oppositionen"
1:48 min

I Kambodja stängde vallokalerna klockan 10 svensk tid. Observatörer på plats har redan sett mycket valfusk. Men bland väljarna i bägge lägren finns det ändå en stark stolthet över att ha röstat, särskilt bland de unga, rapporterar vår utsände.

– Jag var orolig innan jag röstade men nu är jag lycklig, säger Hun Sen-supportern Sopheaoy Uca.

– Jag är stolt för det är vår skyldighet att rösta, säger Pheng Sarou som stöttar oppositionen.

Två unga förstagångsväljare från olika läger. Båda har en skön känsla efter att ha röstat på en skola i utkanten av staden.

Sopheaoy Uca sitter och andas ut i gräset. Hon var orolig innan hon gick till vallokalen. Hon kände sig som den enda i Phnom Penh som skulle rösta på premiärminister Hun Sen, eller nummer fyra som hans parti CPP kallas i valet.

– Nu känns det bättre. Jag känner mig inte så ensam längre för jag vet att hela min hemby röstar på Hun Sen.

På landsbygden i Kambodja har regeringen fortfarande starkt stöd.

Phengt Sarou har svårt att förstå att det finns ungdomar som inte vill ha en förändring. Istället för att följa sin familj på landsbygden har hon omvänt sina föräldrar inför valet, berättar hon.

– Jag ringde och övertalade dem. Mamma sade att hon tänkt fel förut och lovade att även pappa ska rösta på oppositionen.

Trots det starka stödet för oppositionen i huvudstaden talar mycket för att premiärminister Hun Sen behåller makten som han haft i nästan 30 år i landet.

En första rapport från organisationen Comfrel som observerar valet säger att de kunnat se en hel del fusk från regeringssidan under dagen, vilket gör det svårare för oppositionen.

Fakta: Valet i Kambodja

Premiärminister Hun Sen tillhör Cambodian People´s Party (CPP) som tros segra. Men främste utmanaren är starkare än på länge eftersom en ny allians har bildats, Cambodia National Rescue Party (CNRP), mellan de två största oppositionspartierna.

CPP har i dag 90 av 123 platser i nationalförsamlingen, CNRP har 29.

Hun Sen blev premiärminister 1985 och har hållt sig kvar på toppen sedan dess. Han genomförde en militärkupp 1997 för att inte förlora makten.

Sam Rainsy, som nyligen återvänt till Kambodja efter att ha levt i exil i Frankrike i fyra år, är oppositionens ledare, men han får inte ställa upp som kandidat i valet.

Ett omfattande valfusk från regeringssidan brukar snarare vara regel än undantag. Därför ses CPP som klar favorit. Men det här året har stödet på gatorna för oppositionen varit mycket starkare än tidigare eftersom många ungdomar står på dess sida. Valrörelsen har varit ljudlig och intensiv men ändå mindre våldsam än förra gången.

Oppositionen går till val med löfte om att göra Kambodja mer demokratiskt och mindre korrumperat. Den har också en stark nationalistisk retorik mot vietnameser som bor i landet. De får skulden för en del av Kambodjas problem.

Nästan 10 miljoner kambodjaner har rätt att rösta i valet. Omkring hälften av de är under 30 år.

De unga vågar i högre grad protestera än den äldre generationen som anses ha en stor respekt för makthavare på grund av landets blodiga historia.

Claes Aronsson/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".