Valaffisch i Bamako. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

Mali väljer president

1:30 min

Idag är det val i Mali. Ett val som kritiserats på förhand eftersom Mali haft mycket kort tid till förberedelser.

Ett fredsavtal med rebellerna i norra Mali undertecknades så sent som i slutet av juni. I valet idag kan inte alla som vill rösta. Det gäller bland andra de hundratusentals flyktingar som ännu inte har kunnat återvända hem.

-- Jag vill delta i valet, säger pastor Aziz Cissé. Men trots att flyktingar skulle få möjlighet att rösta, så har det inte varit möjligt för honom.

Aziz Cissé är baptistpastor från staden Gao och en av de omkring 500 000 människor som är på flykt sedan för ett drygt år sedan, det var då islamister länsade kyrkor och församlingscenter i flera städer i norr. Och började införa sharialagar i det muslimska, men toleranta Mali.

Nu bor familjen Cissé med närmare 140 andra flyktingar, i ett katolskt center i utkanten av huvudstaden Bamako.

Islamistera har drivits tillbaka, men oron för nya attentat i norr är kvar. Vad Mali talar om nu är fred, säkerhet och stabilitet. Och det är vad näste president bör kunna genomföra.

Men frågan är hur många som kommer att rösta i dagens val, valdeltagandet brukar vara lågt och kan komma att bli ännu lägre på grund av flyktingsituationen, att många inte fått sina röstkort, att vi är mitt i fastemånaden Ramadan och regnperioden. Det första regnet föll igår kväll.                                                                                                                                                                                                   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista