Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Orättvis lönesättning när regeringen bestämmer

2:20 min

När finansminister Anders Borg talar om lönebildning, så brukar det handla om vikten av återhållsamhet – annars stiger arbetslösheten. Men när regeringen beslutar om lönelyften för höga tjänstemän i den så kallade inre frikretsen i regeringskansliet, då höjer den betydligt mer än vad resten av personalen fick via sina kollektivavtal. Både i procent och kronor räknat. Det visar uppgifter som Ekot tagit fram.

Regeringen bestämmer lönerna för en liten grupp höga tjänstemän i regeringskansliet, den så kallade inre frikretsen. I den finns departementens expeditionschefer och rättschefer. En skara på knappt 40 personer.

En granskning som Ekot gjort visar att denna grupp fått större löneökningar än andra tjänstemän i Rosenbad.

När Ekot granskat deras lönehöjningar i olika regeringsbeslut under våren, och jämfört med vad övriga anställda på departementen fick mellan 2011 och 2012, då visar det sig att den inre frikretsen gynnades. Frikretsen fick i snitt 3,7 procent mer i lön mellan 2011 och 2012. I pengar innebar det i snitt 2 800 kronor mer i månaden. Motsvarande siffra för tjänstemän som följde kollektivavtalet var 2,8 procent i lönelyft, vilket gav 1 200 kronor mer i månaden i snitt.

Att löneskillnaderna på så sätt växer inom regeringskansliet är en utveckling som går på tvärs emot den inom resten av den statliga sektorn. Det säger Göran Hjelm, som är forskningschef på Konjunkturinstitutet, till Ekot.

– Inom staten som helhet, om man ser på de senaste fem åren, så har faktiskt inte löneskillnaderna ökat alls, säger han.

Den inre frikretsen har individuell lönesättning, och lönerna varierar också mycket, liksom lönehöjningarna. Den som fick störst lönelyft ökade sin lön med drygt 10 000 kr, till nästan 100 000 i månaden. Och den som lyckades sämst i löneförhandlingen fick nöja sig med 500 kr och en ny lön på knappt 60 000 i månaden.

Ekot har sökt finansminister Anders Borg för en kommentar till de stora löneökningarna för den inre frikretsen och de växande löneskillnaderna inom regeringskansliet, men han har avböjt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista