1 av 4
Blodspår som torkat in i asfalten där ett 70-tal eller fler dog natten mellan den 26 och 27 Juli när demonstranter besköts. Vittnen säger att det var polisen som sköt från taken. Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio
2 av 4
Doktor Hesham Ibrahim, i vanliga fall laserkirurg, i sitt lilla ”fältsjukhus” i Rabia Al-Adawiya, dör Mursis folk ockuperar en vägkorsning vid en moské. Han berättar om hur han och andra tog emot 60 döda kroppar och lika många mycket allvarligt skadade. Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio
3 av 4
Den första försvarslinjen vid Rabia Al-Adawiya dör Mursis folk ockuperar en vägkorsning vid en moské. På andra sidan står polisen, det var här ett 70-tal eller fler dog natten mellan den 26 och 27 Juli. Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio
4 av 4

Egyptiske läkaren: Det var ett helvete

1:47 min

Ekots utsände besökte i dag den plats i Kairo där mer än 70 Mursianhängare sköts ihjäl i går natt. Många av dem som var med säger att skotten var avsedda att döda – och doktorn Hesham Ibrahim på det lilla fältsjukhuset som tog emot döda och skadade, säger att det var ett helvete.

Skotten doktor Hesham Ibrahim behandlade hade träffat i bröstet, hjärtat eller i ansiktet. Det var inget skämt – skotten var avsedda att döda.

Hesham, som i vanliga fall är laserkirurg, står i det lilla sjukhuset som ser ut som ett påvert apotek från början av 1900-talet,c med lite träpaneler och några britsar.

De tog emot 60 döda i det här rummet, säger doktorn. 60 andra fördes till sjukhus, och sist han såg dem trodde han att hälften skulle vara döda innan de kom fram.

Human Rights Watch, som arbetar med mänskliga rättigheter, har efter att själva varit på plats när döda och skadade kom in, kommit fram till att det nästan är osannolikt att  – med en så stor mängd döda – skotten inte avlossades just med uppsåt att döda.

Den egyptiske inrikesministern har sagt att Rabia Al- Adawiya ska tömmas inom kort.

På den stora boulevarden där striden stod – där löper barrikader gjorda av, och vid dem står grupper av män med påkar och vaktar. På många ställen ligger ringar av stenar – de ringar in stora blodpölar som torkat, för att ingen ska gå på dem eller köra över dem.

Nasser Oweis från Fayoum lyfter på tröjan och visar såren från hagelskott över hela magen – han var med hela natten. Om de tömmer Rabia al-adawiya kommer tusentals att dö, men han är redo.

Maktkampen har fortsatt -- och i natt dödades minst två människor i norra Egypten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista