Väljare väntar på att få rösta i Phnom Penh. Rapporter om valfusk cirkulerar. Foto: Tang Chhin Sothy/Scanpix

Preliminära siffror: Hun Sen backar i valet i Kambodja

1:41 min

I Kambodja tyder de senaste preliminära uppgifterna på att premiärminister Hun Sen backar ordentligt jämfört med förra valet. Men han behåller majoriteten i parlamentet med ganska liten marginal, rapporterar vår utsände i Phnom Penh.

Resultaten verkar komma rekordsnabbt i Kambodja den här gången. Väljarna har kastats mellan hopp och förtvivlan när vissa uppgifter på Twitter och Facebook har visat sig vara felaktiga. Ett tag gick det rykte om att oppositionsledaren Sam Rainsy hade utropat sig som segrare men nu lutar det åt en knapp förlust i stället.

Den senaste informationen kommer från regeringspartiet CPP:s talesperson som säger till tidningen Phnom Penh Post att partiet får 68 av 123 platser i parlamentet. Det skulle vara en kraftig tillbakagång men fortfarande en knapp majoritet. Oppositionsalliansen vinner i så fall nästan dubbelt så många platser som 2008. En enorm framgång i så fall men också en besvikelse för de unga väljarna som hoppats på ett maktskifte.

Ännu har inga officiella siffror kommit. Men de första preliminära resultaten från valmyndigheten har redan börjat läsas upp i kambodjansk tv distrikt för distrikt. Men det är ännu svårt att få någon helhetsbild för nationen.

Om regeringspartiets uppgifter stämmer finns också en stark oro för att våldsamheter ska bryta ut. Många har redan börjat ställa frågan på Facebook och Twitter vad resultatet skulle ha blivit om inte regeringspartiet hade fuskat. För ett par timmar sedan uppmanade oppositionsledaren Sam Rainsy sina väljare i ett tal att hålla sig lugna och inte ge sig ut på gatorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista