Tre personer skottskadades då flera skott avlossades vid ett rån mot en guldsmedsbutik på Storgatan i Ängelholm i maj i år. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix

Fler väpnade rån mot butiker

"Det är mer skarpladdade äkta vapen"
1:47 min

Under första halvåret i år begicks 404 rån mot butiker och det är nära tio procent mer än under samma period förra året. De väpnade rånen ökade mest.

Utvecklingen är oroande, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.

– Det är naturligtvis allvarligt. Det är ju bara ett halvår än så länge, men vi tycker oss ha tillräckligt underlag för att se att vi har en uppgång. Man kan nog faktiskt tala om ett trendbrott, säger han.

Antalet butiksrån nådde en topp 2009 och sedan har de minskat, men nu ökar de alltså igen, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet.

Både fackförbundet Handels och arbetsgivarna i Svensk Handel varnar också för att rånen kan bli ännu fler när utbytet till nya sedlar inleds i höst. Då väntas mängden kontanter öka i butikerna.

Fackets främsta krav för att minska rånrisken är lagstiftning om sluten kontanthantering.

– Om man nu ska ha kontakthantering, vilket vi lär ha ett tag till, då ska det också finnas säkerhetsåtgärder typ slutna kontanthanteringssystem. Då kommer ju rånarna aldrig åt pengarna och då kommer rånen att minska. För då vet man ju om att pengarna är otillgängliga, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

Men det är inte bara butiker med mycket pengar i kassan som drabbas. En ny trend är att allt fler rån begås för att komma över produkter. Det kan handla om  kläder, datorer och mobiltelefoner, säger Per Geijer på Svensk Handel.

Och ett mycket oroande faktum, anser han, är att de väpnade rånen är den kategori som ökar mest. De var 16 procent fler under första halvåret jämfört med förra året.

– Vi tycker oss i vår statistik dessutom se att det är mer skarpladdade äkta vapen, inte bara attrapper. Och skarpladdade vapen innebär ju alltid en ökad risk för att någon ska bli skadad. Så det här är inte alls bra, säger säkerhetschef Per Geijer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".